Kultura > Art

Mariuš Levandovski: ODLAZAK UMETNIKA čija su dela prevazišla granice ljudskog uma

Preminuo je proslavljeni poljski nadrealistički slikar, potvrdila je njegova porodica na Fejsbuku tokom vikenda

Autor: K1

18/07/2022 > 15:33

podeli vest:

Mariuš Levandovski: ODLAZAK UMETNIKA čija su dela prevazišla granice ljudskog uma
Foto: lewandowski.art


"Bio je to lep život. Vreme je da se oprostim sa prijateljima! Ovim se završava jedna era. Poslednji ispraćaj obaviće se u kapeli u pogrebnom zavodu Gorovo Ilaveckom, u Poljskoj, 20. jula u 11:00 sati. Ožalošćena porodica", navodi se u saopštenju.

 

 

Rođen 1960. u mestu Đaldovo u Poljskoj, Levandovski se specijalizovao za - kako kaže njegova zvanična biografija - ulja na platnu čija tematika "često prevazilazi granice ljudskog uma... Radovi su puni simbola i detalja koji teraju na razmišljanje, a koje, opet, svaki gledalac tumači na svoj način - autor, osim davanja naziva delima, nikada ne tumači svoje slike."

Foto: lewandowski.art

Mariuš Levandovski

Iako je prevashodno bio poznat po svom umetničkom izrazu, publika ga verovatno najbolje poznaje zahvaljujući njegovom radu na omotima albuma. Konkretno, u pitanju su sledeći omoti: Bell Witch i album "Mirror Reaper", Lorna Shore "...And I Return to Nothingness", Psycroptic i album "As the Kingdom Drowns" i "Walk Beyond the Dark" benda Abigail Williams - među mnogim drugim - privukli su veliku pažnju i priznanje od ljubitelja hevi metal žanra proteklih godina.

Foto: lewandowski.art

Mariuš Levandovski

Mariuš Levandovski je uradio preko 30 umetničkih dela pre smrti, a sarađivao je i sa poznatim skejterom Džejmijem Tomasom na brendu "Zero Skateboards 2021".

Foto: lewandowski.art

Mariuš Levandovski

Stotine obožavalaca izrazili su saučešće i zahvalnost na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu. Bez sumnje, ljubitelji metala i umetnosti ostali su bez jedinstvenog stvaraoca.

Ostavite komentar