Kultura > Art

"Vuk i Nemci": SVEDOČANSTVO O SARADNJI Vuka Karadžića sa Geteom, Šilerom i braćom Grim

Na Univerzitetu u Hamburgu svečano je otvorena izložba "Vuk i Nemci", koju organizuju Ambasada Srbije u Berlinu i "Vukova zadužbina"

Izvor: K1info/Tanjug

13/11/2022 > 09:00

podeli vest:

"Vuk i Nemci": SVEDOČANSTVO O SARADNJI Vuka Karadžića sa Geteom, Šilerom i braćom Grim
Foto: Republika Srbija Ministarstvo spoljnih poslova


Izložba, koju je na inicijativu ambasadora Srbije u Nemačkoj Snežane Janković sačinila "Vukova zadužbina", predstavlja svojevrsno svedočanstvo o saradnji Vuka Stefanovića Karadžića sa znamenitim Nemcima poput Getea, Šilera, braće Grim i drugih, kao i o vremenu koje je, pre gotovo 200 godina, proveo u Nemačkoj.

Na svečanom otvaranju na Univerzitetu u Hamburgu, u ime ove institucije prisutnima se obratio Robert Hodel, direktor Instituta za slavistiku, koji je ukazao na značaj prevodilačkog opusa Getea, Jakoba Grima i čitave plejade prevodilaca koji su došli posle njih za upoznavanje nemačke i evropske javnosti sa srpskom i južnoslovenskom narodnom književnošću.

Ambasadorka Srbije Janković je, obraćajući se prisutnima, istakla da je saradnja Vuka Karadžića sa velikanima nemačke kulture pre čitava dva veka rezultirala duhovnim i kulturnim prožimanjem naših naroda, obogativši nemački kulturni prostor znatiželjom i interesovanjem za srpsku narodnu književnost.

Ona je rekla da su Ambasada Srbije u Berlinu i "Vukova zadužbina" ovom izložbom želele da približe publici, kako onoj u Nemačkoj, tako i onoj u Srbiji, činjenicu da ispod taloga istorije i teških momenata, kojima su povremeno obeleženi srpsko-nemački odnosi, postoji jedna ovakva riznica međusobnog razumevanja, uvažavanja i želje za boljim upoznavanjem.

Foto: ambasada RS u Berlinu

Sa otvaranja izložbe

U ime "Vukove zadužbine", publici u Hamburgu obratio se Boško Suvajdžić, jedan od koautora izložbe i predsednik Upravnog odbora "Vukove zadužbine".

Upoznavši prisutne sa procesom nastajanja izložbe, Suvajdžić je proveo publiku kroz najvažnija mesta, likove i događaje koji su obeležili Vukovu saradnju sa intelektualnom elitom Nemačke u 19 veku.

On je naglasio da je Vukova saradnja sa nemačkim piscima, filozofima i istoričarima tog doba rađala plodove i generacijama kasnije, stvarajući prvu podlogu za plodonosan prevodilački rad i upoznavanje nemačke javnosti sa srpskom književnošću.

Gost na otvaranju bila je i Jasmina Mitrović Marić, ambasadorka Srbije u Kraljevini Danskoj, koja je publiku upoznala sa Vukovim kontaktima i sa danskim piscima tog doba, ilustrujući uticaj i domete Vukovog rada među intelektualnom elitom ondašnje Evrope.

Foto: arhiva ambasade RS u Berlinu

 

Među mnogobrojnim posetiocima, otvaranju izložbe prisustvovali su profesori i studenti slavistike Univerziteta u Hamburgu, predstavnici nemačkih kulturnih i obrazovnih institucija, među kojima je bila i Olga Elermajer Životić, istaknuti slavista i docent u penziji Univerziteta u Hamburgu.

Takođe, otvaranju je prisustvovala i generalni konzul u Hamburgu Nataša Rašević, a odazvali su se i brojni ugledni predstavnici srpske dijaspore, među kojima su bili i lekar Nadežda Basara, predstavnici društava "Nikola Tesla" i "Mladost" iz Hamburga, Srpskog kulturnog centra iz Bremena, sveštenici iz crkvene opštine u Hamburgu, nastavnici Dopunske škole na srpskom jeziku iz Hamburga i Bremena i mnogi drugi.

Otvaranje izložbe u Hamburgu podržalo je i nemačko Društvo za Jugoistočnu Evropu (Sudosteuropa-Gesellschaft).

Izložba će na Univerzitetu u Hamburgu biti otvorena do 10. decembra, a potom se seli u druge kulturne i univerzitetske centre u Nemačkoj, kao što su Berlin, Jena, Hale i drugi.

 

 

 

Ostavite komentar