Kultura > Art

IZLOŽBA O STAKLU otvorena u Muzeju nauke i tehnike

Izložba je posvećena istorijskom razvoju tehnologije proizvodnje stakla kao materijala, kako prirodnog tako i industrijskog porekla

Izvor: K1info/Tanjug

11/11/2022 > 08:38

podeli vest:

IZLOŽBA O STAKLU otvorena u Muzeju nauke i tehnike
Foto: Screenshot Tanjug video


Izložbom "Na staklenom putu - Tehnologija stakla", autora Zorana Levića, višeg kustosa - konzervatora, Muzej nauke i tehnike obeležava Međunarodnu godinu stakla.

Izložba je otvorena u Galeriji "Aleksandar Despić" Muzeja nauke i tehnike.

Izložba "Na staklenom putu - Tehnologija stakla" je dopunjeno i izmenjeno izdanje izložbe iz 2015. godine i posvećena je istorijskom razvoju tehnologije proizvodnje stakla kao materijala, kako prirodnog tako i industrijskog porekla, na teritoriji Srbije.

Cilj izložbe je da posetiocima približi značaj i raznovrsnost materijala i tehnologije u savremenom svetu.

U muzeju je predstavljena tehnologija stakla i alati za izradu stakla na primeru nacionalnih proizvođača kao što su Srpska fabrika stakla iz Paraćina, Staklara Avramovac, Fabrika stakla Nacka Jovanovića u Jagodini, Industrija stakla Pančevo, "9. oktobar" Prokuplje i "Ukras" Alibunar i "Kristal" Zaječar.

Posetioci su u prilici da vide predmete od prirodnog i proizvedenog stakla, od sirovina za proizvodnju do primene u najrazličitijim sferama svakodnevnog života.

Osim Muzeja primenjene umetnosti, realizaciju projekta pomogli su i Muzej grada Beograda, Zbirka minerala i stena Rudarsko-geološkog fakulteta, Narodni muzej Zrenjanin, Narodni muzej Niš, kao i mnogobrojne ustanove kulture i kolege.

Foto: Screenshot Tanjug video

Izložba "Na staklenom putu - Tehnologija stakla" u Muzeju nauke i tehnike

Proglašenje 2022. godine za Međunarodnu godinu stakla od strane Ujedinjenih nacija, podstaklo je Međunarodni savet muzeja - IKOM (International Council of Museums - ICOM) da prihvati ovu incijativu i obeleži je širom sveta u saradnji sa mnogobrojnim članovima - muzejima.

Muzej primenjene umetnosti i Muzej nauke i tehnike Međunarodnu godinu stakla obeležavaju zajedničkim projektom pod nazivom "Na staklenom putu", pri čemu je svaki muzej obradio temu stakla iz perspektive svoje sfere interesovanja.

 

 

 

Ostavite komentar