Kultura > Art

UROŠ ĐURIĆ o Savi Šumanoviću: Ciklus "Šiđanke" je NEŠTO NAJBOLJE što je urađeno U TOJ EPOHI

Ðurić je 2021. dobio likovnu nagradu "Sava Šumanović" zbog ostvarenih visokih dometa tokom tridesetogodišnjeg delovanja

Izvor: K1info/Tanjug

10/11/2022 > 09:45

podeli vest:

UROŠ ĐURIĆ o Savi Šumanoviću: Ciklus "Šiđanke" je NEŠTO NAJBOLJE što je urađeno U TOJ EPOHI
Foto: Screenshot Tanjug video


Vizuelni umetnik Uroš Ðurić održao je juče u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu autorsko vođenje kroz izložbu "Sava Šumanović i evropski realizimi između dva svetska rata".

- Ovo za mene predstavlja jedan izuzetan napor da se u jednom savremenom kontekstu razume razvojni put jednog velikog i značajnog autora, koji je koren modernosti u našoj sredini. Možemo slobodno da kažemo da je on veoma uticao na zagrebački krug modernih umetnika u kom se i on inače formirao školovanjem i boravkom - rekao je Ðurić.

Foto: Screenshot Tanjug video

Uroš Đurić

On dodaje da je ciklus "Šiđanke" Save Šumanovića njegov omiljeni ciklus umetnikovog stvaralaštva.

- Ceo ciklus od 39 slika je nešto najbolje što je urađeno u toj epohi. Prvo zato što odskače od svih normativa sredine i trendova koji su bili u tom trenutku zastupljeni kako kod nas tako i u svetu, i u velikoj meri je nadrastao sopstvena očekivanja o reprezentativnosti i značaju toga što je radio - naglasio je Ðurić.

Ðurić je 2021. dobio likovnu nagradu "Sava Šumanović" zbog ostvarenih visokih dometa tokom tridesetogodišnjeg delovanja, izuzetnih i specifičnih umetničkih ostvarenja kojima je posvećen u aktuelnom trenutku, te zbog ukupnog doprinosa umetnosti u Srbiji.

 

 

 

Ostavite komentar