Kultura > Art

Slika ispod slike: Otkrivene tri do sada nepoznate Modiljanijeve skice

Slavni umetnik živeo je kratak, buran, boemski život u Francuskoj, gde su njegove golišave slike izazivale kontroverze

Autor: K1/Tanjug

13/07/2022 > 16:27

podeli vest:

Slika ispod slike: Otkrivene tri do sada nepoznate Modiljanijeve skice
Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit


Kustosi u izraelskom muzeju Heht Univerziteta u Haifi, otkrili su tri nepoznate skice proslavljenog umetnika 20. veka Amedea Modiljanija (1884-1920) ispod površine njegove slike "Akt sa šeširom".

Nedovršena dela Modiljanija, umetnika italijanskog porekla koji je radio u Parizu, gde je i preminuo 1920. godine, otkrivena su nakon što je platno pregledano rendgenskom tehnologijom, u okviru sveobuhvatne forenzičke studije umetnikovog rada pre izložbe njegovih dela u Filadelfiji, navodi AP.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

 

Ina Berkovic, istoričarka umetnosti u muzeju Heht, istakla je da je to "prilično neverovatno otkriće", a na slici je Modiljanijeva prijateljica Mod Abrantes.

Jedan od kustosa muzeja još 2010. godine primetio je ispod okovratnika Abrantesove treću figuru, ali joj je tek ove godine poklonjena pažnja.

- Pomoću rendgenskih zraka, zaista smo u stanju da nateramo ovaj neživi objekat da progovori. Kada smo odlučili da uradimo rendgenski snimak, samo smo želeli da saznamo nešto više o skrivenoj figuri ispod Mod Abrantes - izjavila je Berkovic.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

 

Ona je navela da su, pored portreta skrivene žene sa šeširom, na suprotnoj strani pronađena još dva portreta, koja su bila potpuno nevidljiva golim okom: jedan muškarca, a drugi žene sa kosom podignutom u punđu, prenosi AP.

Modiljanijeva slika "Akt sa šeširom" iz 1908. i bez ovog otkrića bila je neobična slika, jer se na obe strane platna nalaze portreti.

Posetioce koji ulaze u galerije muzeja Heht susreće naopaki goli portret, a lik Mod Abrantes je na poleđini.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

 

Modiljani se smatra jednim od velikih modernističkih umetnika 20. veka. Živeo je kratak, buran, boemski život u Francuskoj, gde su njegove golišave slike izazivale kontroverze.

Osnovne odlike njegovog rada su vitki, izduženi vratovi i lica, a njegov stil je pod uticajem afričke i kikladske grčke umetnosti, koja je tek počela da stiže u Francusku krajem 19. i početkom 20. veka.

Jevrejski umetnik umro je u 35. godini bez novca.

Jedna od njegovih slika, "Ležeći akt", prodata je za više od 170 miliona dolara na aukciji 2015. godine, što je čini jednom od najskupljih slika ikada prodatih.

Velika potražnja za autentičnim Modiljanijevim delima stvorila je razvijeno tržište falsifikata, navodi američka agencija.

Ostavite komentar