Kultura > Art

STRUČNJACI VERUJU da Johanes Vermer NIJE NASLIKAO "Devojku sa flautom"

Pomenuta slika izložena je uporedno uz druga autentična Vermerova (1632-1675) dela na izložbi "Vermerove tajne"

Izvor: K1info/Tanjug

11/10/2022 > 20:27

podeli vest:

STRUČNJACI VERUJU da Johanes Vermer NIJE NASLIKAO "Devojku sa flautom"
Foto: Johannes Vermeer, Public domain, via Wikimedia Commons


Čuvenu sliku "Devojka sa flautom" (Meisje met de fluit) naslikao je saradnik ili učenik Johanesa Vermera, a ne čuveni holandski majstor kako se verovalo do sada, smatraju stručnjaci Nacionalne galerije umetnosti iz Vašingtona.

Pomenuta slika izložena je uporedno uz druga autentična Vermerova (1632-1675) dela na izložbi "Vermerove tajne", a tim konzervatora i naučnika vašingtonske galerije posle dvogodišnjeg istraživanja zaključio je da "Devojku sa flautom" veliki umetnik nije mogao naslikati jer nedostaje njegova prepoznatljiva preciznost i primena boja.

Foto: Johannes Vermeer, Public domain, via Wikimedia Commons

Detalj sa slike "The Procuress" (oko 1656), za koju se veruje da je Vermerov autoportret

Do sada se smatralo da je Vermer slike, koje su ovekovečavale svakodnevni život Holanđana u 17. veku, stvarao sam, jer se u dokumentima ne spominju saradnici, ali direktorka Nacionalne galerije umetnosti Kejvin Feldman u saopštenju ističe da nalazi stručnjaka te ustanove "iz korena menjaju naše shvatanje Vermera".

"Postojanje drugih umetnika koji su radili sa Vermerom je možda jedno od najznačajnijih novih otkrića o umetniku poslednjih decenija", navela je Feldman.

 

 

 

Ostavite komentar