Kultura > Art

Nešto sasvim drugačije: Revija "SANJAJUĆI MAROKO" na Etnolodži festu

Etnolodži fest održava se šesti put u Srbiji pod pokroviteljstvom i uz podršku supruge predsednika Srbije Tamare Vučić

Izvor: K1info/Tanjug

09/10/2022 > 11:22

podeli vest:

Nešto sasvim drugačije: Revija "SANJAJUĆI MAROKO" na Etnolodži festu
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Modna revija "Sanjajući Maroko", poznate marokanske dizajnerke Imane Belmkadem, održana je sinoć u Etnografskom muzeju u Beogradu, u okviru Etnolodži festa.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Imane Belmkadem

Etnolodži fest održava se šesti put u Srbiji pod pokroviteljstvom i uz podršku supruge predsednika Srbije Tamare Vučić, a Kraljevina Maroko ove godine je zemlja u fokusu festivala.

Dizajnerka Belmkadem je specijalno za ovu priliku pripremila ručno rađenu i slikanu kolekciju, koja predstavlja spoj tradicionalnih marokanskih nošnji i moderne odeće.

Belmkadem je kazala da joj je velika čast što ima priliku da predstavlja svoju zemlju na Etnolodži festu u srpskoj prestonici i navela da njenu kolekciju čine unikatni komadi - kaputi, sakoi, suknje i torbe, koje su ručno radile žene iz Maroka.

Dizajnerka je ocenila da je Etnolodzi fest dobra prilika da se dve zemlje dodatno upoznaju i učvrste prijateljske odnose u domenu tradicije i kulture.

Ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amine Belhaj istakao je da se upravo ovim događajem proslavlja duboko ukorenjeno prijateljstvo između naroda Maroka i Srbije.

- Siguran sam da će vam ova prefinjena, ručno rađena i ručno oslikana kolekcija visoke mode preneti svetski poznatu toplinu i dobre vibracije moje zemlje - poručio je ambasador Maroka.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Mohamed Amine Belhaj, ambasador Maroka

Podsetio je da ove godine Srbija i Maroko proslavljaju 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Direktorka Etnografskog muzeja Tijana Čolak-Antić Popović rekla je da su modne revije specifičan vid predstavljanja nematerijalnog kulturnog nasleđa, čime se u muzej privlači neka nova publika, a ne samo muzejska.

Osvrnula se na izložbu pirotskog ćilima u Marakešu koju je u Maroku organizovao Etnografski muzej i izrazila zadovoljstvo što je marokanska publika pokazala veliko interesovanje za nju.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Čolak Antić Popović, direktorka Etnografskog muzeja

- Bilo je veliko zadovoljstvo utvrditi da postoje sličnosti između ornamenata, načina izrade i tekstila u marokanskim tepisima i pirotskim ćilimima - navela je Čolak Antić Popović.

 

 

 

Ostavite komentar