Kultura i umetnost > Art

POPULARNA SLIKA PAJE JOVANOVIĆA OD DANAS U BEOGRADU! Ovo remek delo je prodato za PAPRENU SUMU, a biće izloženo javnosti

U pitanju je slika "Odmor bašibozuka"

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Kristina Jokić

06/02/2024 > 23:45

podeli vest:

POPULARNA SLIKA PAJE JOVANOVIĆA OD DANAS U BEOGRADU! Ovo remek delo je prodato za PAPRENU SUMU, a biće izloženo javnosti
Foto: Youtube PrintScreen/Nenad Radosavljevic


Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas se nalazi u Beogradu, potvrdili su Tanjugu u Ministarstvu kulture.

O terminu i mestu izlaganja javnost će biti obaveštena nakon završetka svih neophodnih muzejskih procedura koje su potrebne da bi ovo remek-delo bilo dostupno očima domaće i svetske javnosti. Muzej grada Beograda je na aukciji "Sotbi“ u Londonu kupio delo Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“.

Slika je na aukciji nazvanoj „Put svile – slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji“ prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

Prva ponuda je iznosila 130.000 funti. Radi se o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5). Muzej grada Beograda, koji je ušao u prepisku sa „Sotbijem“, se u trku upustio uz podršku države. Raniji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće „Christie’s“ 1994. godine, s tim da je slika tada prodata pod nazivom „Arnautski ratnik“.

Ostavite komentar