Kultura > Art

Poznajete ovu dvojicu? Bred Pit VAJAR i Nik Kejv "KERAMIČAR"

Popularni glumac izložio je devet skulptura u umetničkom muzeju, dok se australijski muzičar predstavio serijom od keramike

Autor: K1info/nacional.hr

23/09/2022 > 18:09

podeli vest:

Poznajete ovu dvojicu? Bred Pit VAJAR i Nik Kejv "KERAMIČAR"
Foto: Youtube PrintScreen


Bred Pit se prošlog vikenda predstavio u Finskoj u ulozi vajara i izložio devet skulptura u umetničkom muzeju Sara Hildén u Tampereu. Njegova dela su postavljena u okviru veće izložbe britanskog umetnika Tomasa Hausegoa, a deo čine i serije od keramike čiji je autor australijski pevač Nik Kejv.

- Za Nika i mene ovo je prvi ulazak u novi svet - izjavio je 58-godišnji glumac za finske medije na otvaranju izložbe.

 

 

- Po meni, radi se o samorefleksiji. O tome gde sam pogrešio u svojim vezama, gde sam radio pogrešne korake, gde sam saučesnik - izjavio je Pit. - Za mene, to je rođeno iz vlasništva nad onim što nazivam radikalnom revizijom sebe, postajem stvarno brutalno iskren prema sebi i uzimam u obzir one koje sam možda povredio, trenutke u kojima sam pogrešio.

Pitove skulpture sastoje se od oblikovane gipsane ploče pod naslovom "Samonaneta rana od vatrenog oružja u kući", koja je izrađena od prikupljenih metaka kristalizovanih u platinastom silicijumu. Manji Pitovi komadi uključuju "Svećnjake za voljene", za koje je umetnik rekao da su "napravljeni u vreme pandemije". Još jedno umetničko delo je naslovljeno "Ciljajući u tebe, video sam se, ali ovaj put je bilo prekasno" – u pitanju je bronzana kutija sa rukama, stopalima i licima.

Pitova poseta Finskoj nije bila najavljena, kao ni da će njegovi radovi biti u postavci muzeja. Ovo je prvi put da je američki glumac, inače samouki umetnik, izložio svoja dela javnosti.

 

 

 

Ostavite komentar