Kultura > Art

Stigla SAGLASNOST iz Velike Britanije! SLIKA Paje Jovanovića "ODMOR BAŠIBOZUKA" može da krene za Beograd

Za ovo delo je na aukciji postignuta cena od 240.000 funti, odnosno oko 279.000 evra

Izvor: K1info/Tanjug

21/01/2024 > 10:21

podeli vest:

Stigla SAGLASNOST iz Velike Britanije! SLIKA Paje Jovanovića "ODMOR BAŠIBOZUKA" može da krene za Beograd
Foto: Youtube PrintScreen/Nenad Radosavljevic


Umetničko veće Engleske izdalo je saglasnost da slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", kupljena 9. novembra na aukciji kod londonskog "Sadebija", može da napusti Ujedinjeno Kraljevstvo i konačno stigne u Muzej grada Beograda, rekla je Tanjugu direktorka Muzeja Jelena Medaković.

Medaković je napomenula da je saglasnost stigla 18. januara, samo dan pre isteka roka i podsetila da je na aukciji za Jovanovićevo delo postignuta cena od 240.000 funti, odnosno oko 279.000 evra.

- Ostaće tajna kada će 'Odmor bašibozuka' stići u Beograd zbog bezbednosnih procedura transporta. Namera nam je da sliku izložimo u Konaku knjeginje Ljubice - rekla je Medaković.

Nadmetanje na aukciji pod imenom "Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji" tada se odvijalo između telefonskih kupaca, od kojih je jedan bila Srbija, a sliku je kupila za Muzej grada Beograda, koji baštini legat Paje Jovanovića.

Tako je prvi put Srbija učestvovala na nekoj aukciji kod "Sadebija", a ovo delo iz orijenalističke faze velkog umetnika ujedno je i najveća akvizicija ovog muzeja.

Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

 

Slika je kupljena da nadomesti nedostatak dela iz orjentalističkeg faze u zbirci koju je pet godina pre smrti, 1952. godine Jovanović poklonio Muzeju grada Beograda, a koja sadrži više od 800 predmeta - njegova vredna umetnička dela, slikarski pribor, lična dokumenta, indeks, diplome, medalje, beleške, prepiske, skice...

Kada bude gotova matična zgrada u Resavskoj ulici, čitav Muzej Paje Jovanovića, koji se sada nalazi u Ulici kralja Milana 21, na četvrtom spratu, dobiće tu svoj odvojen prostor.

U okviru njega, biće rekonstruisan i slikarev atelje u Beču.
 

Ostavite komentar