Kultura > Art

Tesla je kao Supermen, ali u realnom životu

Danijele Meuči prvobitno je došao u Srbiju na tri nedelje kada je angažovan da slika murale, ali je ostao i sada je ovde već sedam godina

Autor: Tanjug

06/09/2022 > 09:55

podeli vest:

Tesla je kao Supermen, ali u realnom životu
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Multimedijalna izložba akvarela iz grafičkog romana "Tesla - čovek koji je oblikovao budućnost" italijanskog ilustratora Danijelea Meučija, otvorena je večeras u beogradskom Kulturnom centru Grad, a autor je za agenciju Tanjug izjavio da je srpski naučnik za njega zaista velika inspiracija.

Upriličena je i promocija istoimenog grafičkog romana o naučniku Nikoli Tesli, objavljenog u srpskoj i engleskoj verziji u domaćoj izdavačkoj kući Komshe.

- Odavno sam imao nameru da kreiram grafičku novelu kao ilustrator, ali dugo nisam nailazio na prave teme. Onda sam došao do nekih grafičkih romana upravo o vašem naučniku Nikoli Tesli, gde je predstavljen kao super junak, gde on recimo odlazi na Mars, putuje vasionom - opisao je italijanski umetnik početak rada na ovom projektu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Izložba akvarela "Tesla - čovek koji je oblikovao budućnost"

Kaže da mu je Teslin život bio mnogo više zanimljiv, te da ga na neki način smatra zaista junakom.

- Smatram da on jeste bio na neki način super heroj, kao Supermen, ali ne u knjigama ili stripovima, već u realnom životu - analizirao je Daniele Meuči i istakao da je u svom radu želeo da prikaže čoveka Teslu koji se krije iza lica genija.

Delo "Tesla - čovek koji je definisao budućnost" je biografski roman rađen akvarel tehnikom, namenjen svim čitaocima koji žele da saznaju više o istinitom životu izvanrednog čoveka i pronalazača.

Teslina borba, pre nego što će dostići trijumfe svojim pronalascima, autoru je bila veoma zanimljiva i privlačna kao ideja koja nosi dobru poruku.

- Da bi postala super heroj osoba mora da se suočava i sa depresijom, ili sa svojim moćima, nije sve vezano samo za talenat - smatra ilustrator.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Danijele Meuči, autor izložbe

Kaže i da je Tesla bio junak animiranih filmova, a nedavno u Holivudu je snimljen film "Tesla" (2020), kojeg tumači Itan Houk, dok ga je mužicar i glumac Dejvid Bouvi igrao u ostvarenju "Prestiž" (2006) Kristofera Nolana.

Takođe, u pozorištima Srbije Teslu su igrali razni glumci, od Ljubivoja Tadića do Dragana Mićanovića, u serijama i filmovima Rade Šerbedžija, Petar Božović.

U formi grafičkog romana, moderne verzije stripa Tesla do sada nije predstavljen.

- Prilično sam siguran da je ovo jedina grafička novela o Tesli u Srbiji. Na Balkanu ih ima, a u Holivudu on je više predstavljen kao karakter, te ne možemo da ga bolje upoznamo kao ljudsko biće - primetio je autor.

Meuči je otkrio da mu je želja da stvara novele i o drugim znamenitim ličnostima Srbije, tako da bi pisao i ilustrovao serijal o slavnim ljudima, i upoznat je sa likom i delom naučnika Mihajla Pupina i Milutina Milankovića.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Grafički roman "Tesla - čovek koji je oblikovao budućnost"

Grafički roman o Teslinom životu za osnovu ima intervju koji je naučnik dao za "Liberty magazine" 1935. godine.

Izložba predstavlja izbor radova iz svakog perioda Teslinog života koji je autor obuhvatio u grafičkom romanu: mladost, početak života u SAD, kasniji život u Americi, poslednji dani i nasleđe.

Danijele je kompletan autor crteža i storiborda, a u pisanju teksta scenarija pomogli su mu Branko Andrić i Kris Farmer.

Danijele Meuči, poznat i kao MEU, italijanski ilustrator i dizajner nastanjen je u Beogradu, gde već sedam godina živi i radi kao slobodan umetnik.

- Znam da je mnogim ljudima čudno što živim u Srbiji, ali ja volim da istražujem, posebno Balkan. Živeo sam neko vreme u Nemačkoj, Bremenu, Berlinu, onda sam se vratio u Italiju. Nikad ranije nisam bio u Srbiji pre te 2015. godine - kaže Meuči.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Izložba akvarela "Tesla - čovek koji je oblikovao budućnost"

Najpre je planirao da ostane tri nedelje kad je angažovan da slika murale, to se odužilo na tri meseca, pa na tri godine i sada je ovde već sedam godina, kako kaže "sasvim spontano i neplanirano".

Beograd mu se, naravno, sviđa, a za Srbe kaže da su "predivni, zaista topli ljudi", kaže i da svaka dva meseca odlazi na Kosovo i Metohiju, jer volontira za jednu nevladinu organizaciju iz Italije, a uskoro će imati izložbu u Velikoj Hoči, čemu se, zaključuje, veoma raduje.

Ostavite komentar