Kultura > Art

Umetnica Matilde ROMANJOLI vodi kroz svoju IZLOŽBU "Sun Beneath" u Bioskopu Balkan u PETAK 29. septembra

Pored monumentalne skulpture, izložba sadrži i seriju manjih skulptura, cite specific instalacija, pregled crteža i video radove

Izvor: K1info

28/09/2023 > 13:30

podeli vest:

Umetnica Matilde ROMANJOLI vodi kroz svoju IZLOŽBU "Sun Beneath" u Bioskopu Balkan u PETAK 29. septembra
Foto: Bojana Janjić


Italijanska umetnica Matilde Romanjoli (Matilde Romagnoli), vodi sve zainteresovane kroz izložbu "Sun Beneath/ Sunce ispod" u petak, 29. septembra od 18 do 19 časova u Bioskopu Balkan.

Ova multimedijalna izložba, koja već nekoliko nedelja oduševljava posetioce Bioskopa Balkan, zapravo je autorkina prva samostalna izložba.

Pored monumentalne skulpture, dvostrukog autoportreta od 2,4 metra, koja predstavlja centralni deo ove postavke, izložba sadrži i seriju manjih skulptura, cite specific instalacija, pregled crteža i video radove. Na prvom nivou postavke su video radovi koji prikazuju proces stvaranja skulptura.

Zanimljiv je umetnički pristup Matilde Romanjoli, pa na vođenju u petak posetioce Bioskopa Balkan očekuje lična priča umetnice o procesu rada i inspiraciji za izložbu.

Matilde će ispričati anegdote vezane za dvogodišnji rad na autoportretu i odgovoriti na mnoga pitanja koja posetilac postavi kad sagleda njen rad, kao i na pitanje zašto se vulkan provlači kao lajt motiv.

Matilde je završila studije na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu, a nastavila u Minhenu (Kunst Akademie der Bildenden Künste Munchen, klasa: Gerry Bibby, 2023). Potiče iz umetničke porodice - njen pradeda je bio slikar i predavao na Akademiji likovnih umetnosti u Milanu, baka je balerina, otac je strastveni fotograf, brat je arhitekta, majka takođe bivša balerina...

Izložba je organizovana u saradnji sa Fondacijom Saša Marčeta i može se posetiti do 30. spetembra, svakoga dana osim ponedeljka od 12 do 20 časova - ulaz je slobodan.

Ostavite komentar