Kultura > Art

U Galeriji "Dots" OTVORENA prva izložba holandskog UMETNIKA Remija Jungermana u Srbiji

Jungerman se predstavlja radovima nastalim tokom proteklih 16 godina, a jedan od glavnih radova beogradske izložbe je video rad "Broos"

Izvor: K1info/Tanjug

22/09/2023 > 11:58

podeli vest:

U Galeriji "Dots" OTVORENA prva izložba holandskog UMETNIKA Remija Jungermana u Srbiji
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Izložba "Linijom do iskona" holandskog umetnika Remija Jungermana, poreklom iz Surinama, otvorena je u Galeriji "Dots" i trajaće do 18. novembra.

Na prvoj izložbi u Srbiji, Jungerman se predstavlja radovima nastalim tokom proteklih 16 godina, koji obuhvataju umetničke medije od skulpture, preko zidnih i prostornih instalacija, kolaža, panela i sito štampe, do video rada.

Posetioci mogu videti rad "Captain Broos" iz 2007, a među zidnim instalacijama, karakterističnim za Jungermanov opus, izdvajaju se "Orgade" (2008), "Wise words" (2010) i "Rite of Passage" (2013).

Jungerman je rekao za Tanjug da mu je u prvom susretu sa srpskom publikom bilo važno da pokaže ne samo skorije radove, nego i one stvorene tokom vremena, "kako bi ljudi razumeli odakle razne stvari dolaze".

Najkasniji eksponati su vrlo minimalistički paneli, sa dosta tekstilnih elemenata, a Jungerman kaže da i takvi u sebi nose slojeve njegovih ranijih radova i u osnovi "počivaju u verskoj praksi surinamskog naroda i poveznica su sa precima".

Jedan od nosećih radova beogradske izložbe je video rad "Broos" sastavljen od fotografija i kratkih filmskih isečaka snimljenih tokom ritualnih aktivnosti potomaka maronske zajednice Bakabusi.

Film nosi ime po Jungermanovom pretku Brosu, vrhovnom poglavici i borcu za slobodu, a umetnik ističe da, time "pokušava da ispriča širu priču".

Jungerman prilazi umetnosti modernistički, ali dodaje da mu je početna tačka geometrija nastala na afričkom kontinetu, koja je potom prešla u obe Amerike.

- Pokušavam da posmatram stvari na drugi način. Ne od modernizma, nego od uticaja geometrije afričkog kontineta na Amerike - istakao je umetnik.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Remi Jungerman

Jungermanu je duhovnost važna, odnosno afro-surinamska Vinti vera, gde su dva osnovna elementa tekstil i glina.

- Koristim dosta značenja iz obreda. Glina je materijal koji se koristi za čišćenje tokom obreda. Moj radni postupak je obredni posupak. Radovi su ostaci tog postupka - naveo je umetnik.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Remi Jungerman u razgovoru sa novinarom Tanjuga

Jungerman je privukao globalnu pažnju kada je nastupio 2019. godine kao predstavnik Holandije na Bijenalu u Veneciji sa prostornom instalacijom "Visiting Deities", zajedno s radovima umetnice Iris Kensmil.

Potom su usledile brojne samostalne muzejske i galerijske izložbe među kojima je ona u muzeju Stedelijk u Amsterdamu (2021–2022), kao i međunarodne nagrade i priznanja, među kojima se izdvaja nagrada za umetnost "Dr A.H. Heineken", najprestižnija nagrada za vizuelnu umetnost u Holandiji, koju je dobio 2022. godine.

Izložbu je podržala Ambasada Holandije, a kustoskinje su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević.

Ostavite komentar