Kultura > Art

22 izložbe, 12 filmova, 22 koncerta... Otvoren peti novosadski Kaleidoskop kulture

U naredna četiri dana publika će imati priliku da vidi 22 izložbe, 12 filmova, 22 koncerta i razne performanse, debate i panel diskusije

Autor: Tanjug

02/09/2022 > 10:04

podeli vest:

22 izložbe, 12 filmova, 22 koncerta... Otvoren peti novosadski Kaleidoskop kulture
Foto: Screenshot Tanjug video


U Novosadskom Distriktu večeras je zvanično počeo peti Kaleidoskop kulture, čije četvorodnevno otvaranje započinje najvećom smotrom umetničke produkcije u ovom delu Evrope, uz učešće 400 umetnika iz 40 zemalja sveta.

U naredna četiri dana na po dve muzičke, teatarske scene i dve filmske bine, kao i u obnovljenim prostorima Distrikta, publika će imati priliku da vidi 22 izložbe, 12 filmova, 22 koncerta i razne performanse, debate i panel diskusije.

Foto: Screenshot Tanjug video

Otvoren peti novosadski Kaleidoskop kulture
Najbolji evropski trend brend

Portparol Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022 Feđa Putnik ističe da je ovo najvažnije izdanje Kaleidoskopa, jer je prošle godine osvojio nagradu za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture.

- Kao i svake godine koncept Kaleidoskopa kulture ostao je nepromenjen. Posle 4 dana otvaranja, očekuje nas pet nedelja gde je svaka nedelja posvečena jednoj vrsti umetnosti, a u pitanju su arhitektura, književnost, vizuelna, izvođačka i primenjena umetnost - rekao je Putnik.

Foto: Screenshot Tanjug video

Feđa Putnik

Naveo je da je Kaleidoskop veoma važan za Novi Sad, jer pretenduje da i posle godine titule Evropske prestonice kulture nastavi da se održava godinama unapred kao legataki projekat EPK-a.

Radionica, Fabrika, Gvožđara, Biro, Skladište, Lanšara i otvoreni prostori nadomak pomenutih objekata, rezervisani su za 22 izložbe, kojima je program i zvanično počeo u 19 časova.

Kroz vizuelnu umetnost posetiocima Kaleidoskopa su se predstavili evropski i regionalni stručnjaci iz oblasti scenskog dizajna, umetnici mlađe generacije studenata Akademije umetnosti, najbolji mladi fotografi iz 36 zemalja, stručnjaci iz oblasti video-igrica koji povezuju nauku i umetnost, novomedijski umetnici poput Vladimira Lalića, Dorijana Kolundžije, Gorana Despotovskog, ali i evropski priznati novosadski slikari Petar Mirković, Boris Lukić i Tadija Janičić, kao i francuski savremeni slikari.

Foto: Screenshot Tanjug video

Otvoren peti novosadski Kaleidoskop kulture
Apocalyptica, Hercules and Love Affair i Republica

Kako najavljuju organizatori, otvaranje Kaleidoskopa kulture obuhvatiće filmske projekcije, poput novih filmova "Komedija na tri sprata", "Ala je lep ovaj svet" sa Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi, kao i simbolična 22 izvođača, čiji kaleidoskopski pristup žanrovima i načinima izvođenja stvara jedinstven zvuk.

Finski simfonijski metal sastav Apocalyptica, njujorški muzičari Hercules and Love Affair, kao i kultni britanski alternativni bend Republica, samo su deo 40-satnog muzičkog programa u Distriktu.

Proslavljeni novosadski kompozitor, instrumentalista i multimedijalni umetnik Boris Kovač uvešće sve posetioce u četiri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture, a pored njega, prvog dana publika će imati priliku da čuje di-džeja Filipa Grujića, sastav Vladimir Samardžić Trio + 1 i beogradski sastav Vrooom.

Pored mužickog dela, ljubitelje požorišta očekuje osam predstava savremenog plesa sa izvođačima iz Španije, Japana, Švedske, Grčke, Brazila, Obale Slonovače, ali i iz Srbije i drugih zemalja, na tri teatarske lokacije u Distriktu.

Foto: Screenshot Tanjug video

Otvoren peti novosadski Kaleidoskop kulture

Ulaz za sve posetioce na programe otvaranja Kaleidoskopa kulture je slobodan.

Takođe, saobraćaj će biti zatvoren do 6. septembra na delu Bulevara despota Stefana, između Mosta slobode i Distrikta, kao i u ulici između studentskog doma Živojin Chulum i Distrikta. Zabrana parkiranja važiće u zoni Distrikta oko košarkaškog terena, podsećaju organizatori.

Ostavite komentar