Kultura > Art

Pod sjajem šećernih zvezda: GALERIJA Doma omladine Beograda NASTAVLJA izlagačku sezonu

Drugi deo sezone u 2023. godini obeležiće stvaralaštvo izrazito mladih vajara, slikara i multimedijalnih umetnika

Autor: K1info/promo

28/08/2023 > 18:41

podeli vest:

Pod sjajem šećernih zvezda: GALERIJA Doma omladine Beograda NASTAVLJA izlagačku sezonu
Foto: Dom omladine Beograda/Promo


Posle kraće letnje pauze, Galerija Doma omladine Beograda nastavlja 58. izlagačku sezonu samostalnom izložbom pod nazivom "Pod sjajem šećernih zvezda" umetnice Zorane Stevanović, koja će biti otvorena 5. septembra u 19 časova.

Kroz odabir šećera kao gradivnog elementa koji u sebi ima već pregršt upisanih simbola i referenci, Zorana Stevanović ispreda narativ o svakodnevnom, koje ispod površine vrvi kako introspekcijom, tako i socijalnim fenomenima. U svojim radovima umetnica koristi autentične materijale poput bombona, ali i materijale koji kroz asocijativnost prenose privid jestivosti.

Foto: Dom omladine Beograda/Promo

 

Zorana Stevanović rođena je 1999. godine u Leskovcu. Osnovne studije završila je 2022. na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Olivere Parlić, a potom Master studije 2023. na istom odseku. U svojoj umetničkoj praksi koristi se različitim medijima, poput skulpture, instalacije, crteža i performansa.

Foto: Dom omladine Beograda/Promo

 

Do kraja decembra meseca u Galeriji DOB, nakon Zorane Stevanović, svoje projekte predstaviće: Nikolija Stanojević, Jovana Janković, Marko Vučković, Strahinja Zoćević, Dejan Krstić, Milica Krstić i Katarina Živković.  Drugi deo sezone u 2023. godini obeležiće stvaralaštvo izrazito mladih vajara, slikara i multimedijalnih umetnika, među kojima će biti i nekoliko prvih samostalnih izložbi.

Tokom prvih osam meseci 2023. godine u Galeriji Doma omladine Beograda realizovane su samostalne izložbe više umetnika/ca: Sare Marković, Magde Radojlović, Ivane Kucine, Petra Aleksića, Jelene Vučić, Darka Sretića, Pavla Radovića, Vanje Pašić, Ivane Papić, Marije Nikolić, Stefanie Veljković i Irene Simić; jedna grupna izložba Sande Črnelč, Elie Friganović i Dunje Karanović; kao i redovna godišnja Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Realizovane izložbe omogućile su uvid u raznovrsnost ideja, likovnog jezika, estetike i senzibiliteta navedenih stvaralaca, kao i u plodotvornost i kapacitete lokalne i regionalne umetničke scene.

Galerija Doma omladine kao gradska institucija iskoračila je iz svojih lokalnih okvira sarađujući sa stvaraocima koji su svoja akademska znanja stekli u Novom Sadu, Beogradu, Banja Luci, Zagrebu, kao i na relaciji više evropskih gradova.

Podsećamo da je konkurs za izlaganje u Galeriji Doma omladine Beograda tokom 2024. godine (59. sezona) otvoren do 1. oktobra 2023.

Detaljne informacije i uslovi za izlaganje: https://domomladine.org/konkurs-galerije-doma-omladine-beograda-za-izlaganje-u-2024-godini/

Ostavite komentar