Kultura > Art

Ovakvu IZLOŽBU do sada NISMO videli u BEOGRADU: Dela Matilde ROMANJOLI oduzeće vam DAH i rastopiti SRCA

Organizovana u saradnji sa Fondacijom Saše Marčete, Matildina izložba pokazuje posvećenost fondacije podršci mladim umetnicima

Izvor: K1info

25/08/2023 > 17:46

podeli vest:

Ovakvu IZLOŽBU do sada NISMO videli u BEOGRADU: Dela Matilde ROMANJOLI oduzeće vam DAH i rastopiti SRCA
Foto: Marina Bugarčić


Italijanska umetnica, Matilde Romanjoli (Matilde Romagnoli), predstaviće se izložbom "SUN BENEATH/Sunce ispod" u Bioskopu Balkan od 9. do 30. septembra 2023. godine. Matilde dolazi u Beograd iz Minhena, gde je završila studije (Kunst Akademie der Bildenden Künste Munchen, klasa: Gerry Bibby, 2023).

Ovo je njena samostalna izložba čiji je deo i promišljanje koncepta nastao je tokom njenog boravka u Beogradu kao deo umetničkog rezidencijalnog programa koji organizuje Fondacija Saša Marčeta.

Monumentalna brozana skulptura - dvostuki autoportret, predstavlja centralni deo postavke.  Matilde nezavisno i samostalno prolazi kroz ceo proces stvaranja, uključujući modelovanje, izlivanje, prelamanje kalupa i doradu bronze. Rad prikazan u figurama, predstavlja savršenu akademsku studiju tela, ali sa "teretom" sopstvene figure koju nosi na leđima.

Foto: privatna arhiva

 

Matildin umetnički pristup je jedinstven jer se potpuno posvećuje svakom aspektu stvaranja. Svojim ličnim učešćem u svim elementima, ona stvara duboku vezu između fizičkog procesa i finalnog rezultata. Ova intimna angažovanost joj omogućava da prenese osećaj ranjivosti i samoosmatranja kroz svoju umetnost. Ova suprotnost između savršene figurativne studije i težine i simbolike prisustva same umetnice stvara moćnu vizuelnu konotaciju.

Kroz svoj dvostruki autoportret, Matilde Romanjoli poziva posmatrače da razmisle o vlastitom identitetu i teretima koje nose. Ova introspektivna istraživanja sopstvenog ja rezoniraju sa publikom jer dotiču univerzalne teme samoprikazivanja, ranjivosti i samoispoljavanja.

- Za mene je umetnički rad dvostruka privilegija - prvo posedovati dar i biti u mogućnosti da se dar primenjuje. Posvećenost dolazi kao prirodna posledica radosti stvaranja. Odakle ona dolazi - od mene same i možda od umetničke porodice iz koje potičem... moj pradeda je bio slikar i predavao na Akademiji likovnih umetnosti u Milanu, moja baka je slikarka, otac je strastveni fotograf, brat je arhitekta, majka balerina... Odrastala sam u podsticajnom okruženju i oduvek sam osećala veliku želju i izuzetnu radost u stvaranju onog što zamislim. Kada radim, doživljavam osećaj potpunosti i slobode koji su neophodni. Sada, svesno, uživam u svakom trenutku procesa rada, u učenju i istraživanju, čak i kada prolazim kroz periode izazovnih fizičkih i mentalnih borbi. Međutim, posle takvih perioda, osećam se izuzetno živom i prisutnom - kaže umetnica.

Organizovana u saradnji sa Fondacijom Saše Marčete, Matildina izložba pokazuje posvećenost fondacije podršci mladim umetnicima i pružanju dragocenih prilika za upoznavanje sa iskustvima i praksama koje dolaze iz Nemačke.

Sveukupno, prisustvo Matilde Romanjoli u Beogradu i njena izložba u Bioskopu Balkan pružaju jedinstvenu priliku ljubiteljima umetnosti i široj publici da se upuste u fascinantnu umetničku viziju i istraživanje ljudske forme i njene kompleksnosti.

Izložba traje do 30. septembra 2023.

Ostavite komentar