Kultura > Art

Boemska RASPRODAJA: Lični predmeti FREDIJA MERKJURIJA na AUKCIJI u Sotbiju

Predmeti koji će se u septembru naći na aukciji biće javno izloženi u Sotbiju, a cene se kreću od 20 do nekoliko miliona funti

Izvor: K1info

04/08/2023 > 13:59

podeli vest:

Boemska RASPRODAJA: Lični predmeti FREDIJA MERKJURIJA na AUKCIJI u Sotbiju
Foto: Youtube PrintScreen/Daily Record


Crni klavir za kojim je Fredi Merkjuri komponovao neke od najvećih hitova grupe The Queen, uključujući "Bohemian Rhapsody", naći će se na aukciji sledećeg meseca, prenosi Guardian.

Klavir Yamaha biće izložen u akcijskoj kući Sotbi narednih mesec dana, sve dok se skoro 30.000 predmeta, među kojima su umetnička dela, odeća, nameštaj, fotografije, rukom pisani tekstovi i druge stvari iz Merkjurijeve zaostavštine ne nađu na aukciji.

Fredi je preminuo 1991. u 45. godini, samo 24 sata pošto je u izjavi potvrdio da boluje od AIDS-a, apelujući na svoje fanove da se pridruže "borbi protiv ove strašne bolesti".

Svoj dom u Kensingtonu, Garden Lodž, i njegov sadržaj ostavio je Meri Ostin, svojoj najbližoj prijateljici. Sada, 32 godine posle smrti jednog od najboljih pevača u istoriji savremene muzike, Ostin je rešila da ih proda.

Predmeti koji će se u septembru naći na aukciji biće javno izloženi u Sotbiju, a cene se kreću od 20 do nekoliko miliona funti. Glavni predmet na aukciji biće klavir procenjen na 2-3 miliona funti, odnosno 2,5-3,8 miliona dolara.

Merkurijeva kruna i kraljevski plašt, koje je nosio na poslednjoj turneji 1986. godine, procenjeni su na 60.000-80.000 funti, a srebrni češalj za brkove Tiffany & Co na 400-600 funti. Rukom pisani tekstovi pesme "We Are The Champions" procenjeni su na 200.000-300.000 funti, a za "Killer Queen" 50.000-70.000 funti.

Jedan od najzanimljivijih predmeta je Wurlitzer džuboks. Merkjuri ga je premeštao po kući dok mu nije našao trajno mesto u kuhinji. Na njemu je frontmen puštao svoje omiljene ploče, među kojima su "Hallelujah I Love Her So" Reja Čarlsa i "Rip It Up" Litl Ričarda.

Ostin će donirati deo prihoda od prodaje Merkjurievom Phoenix Trustu i Aids fondaciji Eltona Džona.

Ostavite komentar