Kultura > Art

IZUZETNE ŽENE Srbije: Završeno oslikavanje murala JELISAVETI NAČIĆ u Beogradu

U okviru projekta “Izuzetne žene Srbije”, u Jevremovoj 15, oslikan je mural posvećen prvoj srpskoj arhitektici autora Andreja Josifovskog

Izvor: K1info

19/07/2023 > 16:04

podeli vest:

IZUZETNE ŽENE Srbije: Završeno oslikavanje murala JELISAVETI NAČIĆ u Beogradu
Foto: Boris Vatovec

Jelisaveta Načić je sa  samo 22 godine postala prva diplomirana arhitektica u prvoj generaciji studenata koji su se školovali za ovu profesiju u Srbiji, uprkos neodobravanju njene porodice. 

Pored toga što je bila prva žena u svojoj profesiji, bila je i jako uspešna i napredna u svojoj struci - projektovala je prvu modernu školsku zgradu (Osnovna škola Kralj Petar Prvi u Beogradu), prvu planski zidanu stambenu zgradu na Balkanu (kompleks radničkih stanova kod Bajlonijeve pijace), prvu bolnicu za tuberkulozu, prvu kružnu peć za izradu opeke, a zaslužna je i za projektovanje brojnih arhitektonskih znamenitosti u Srbiji, pre svega u Beogradu, (Malo stepenište na Kalemegdanu i crkva Aleksandra Nevskog na Dorćolu). 

Radila je i urbanistički plan za Terazije, koji zbog Prvog svetskog rata nikada nije dovršen. Neke od njenih građevina proglašene su i kultunim dobrom. Diplomu je stekla zahvaljujući talentu, vrednom radu, ali i hrabrosti da se suprotstavi volji svojih roditelja, koji su se protivili njenom obrazovanju. 

Odlučila je da svoje školovanje, u nedostatku očeve finansijske podrške, plati svojim mirazom. Tako je pobedila niz rodno diskriminatornih zakona i praksi i postala jedno od najvažnijih imena u istoriji srpske arhitekture.

Foto: Bojan Kovačević

Mural Jelisaveti Načić

Dr Andrej Josifovski je rođen 1990. godine u Beogradu. Osnovne, master i doktorske studije je završio na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kome je i zaposlen kao docent. Šira javnost najčešće ga prepoznaje po nadimku Pijanista, kojim potpisuje svoje street art radove.

Oslikao je veliki broj murala u zemlji i inostranstvu, a njegov rad je propraćen u raznim eminentnim svetskim medijima za uličnu umetnost. Izlagao je na dvadesepet kolektivnih i šest samostalnih izložbi. 

Osnivač je Runaway fondacije i umetnički direktor internacionalnog  "Runaway” festivala ulične umetnosti, a dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja.

Foto: Bojan Kovačević

Mural Jelisaveti Načić

Projekat “Izuzetne žene Srbije” inicirala je Ambasada Kraljevine Holandije kako bi povećala vidljivost žena, uticala na poboljšanje njihovog položaja u društvu, i kroz pristupačnu uličnu umetnost predstavila holandsku politiku o ljudskim pravima.

 Izabrane žene su one koje su uradile nešto što je doprinelo emancipaciji žena, bilo u oblasti ljudskih prava, direktno doprinevši emancipaciji žena, ili u nekoj drugoj oblasti, a što je doprinelo borbi protiv stereotipa i utrlo put ženama danas.

Do sada je širom Srbije oslikano osam murala: u Kragujevcu, Grockoj, Tutinu, Aleksincu, Kruševcu, Beogradu, Nišu, a u narednom periodu planirano je da se izrade još dva. Cilj projekta je da izabrane žene ostanu upamćene po svojim dostignućima i inspirišu mlade žene da idu njihovim stopama, kao i da motivišu društvo da poštuje i prizna žene i njihova dostignuća. 

Projekat se realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Grad, Street art muzejom iz Amsterdama (Street Art Museum Amsterdam),  udruženjem Street Art Belgrade, Centrom za ženske studije i lokalnim opštinama.

Ostavite komentar