Kultura > Art

IZLOŽBA "Oblicima o ženskosti" MILICE RAKOČEVIĆ u Likovnoj galeriji Kolarca

Svečano otvaranje planirano je za 30. maj, a svi zainteresovani mogu da posete izložbu do 17. juna

Izvor: K1info

25/05/2023 > 19:36

podeli vest:

IZLOŽBA "Oblicima o ženskosti" MILICE RAKOČEVIĆ u Likovnoj galeriji Kolarca
Foto: press promo


U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 30. maja u 19:00 časova biće otvorena izložba "Oblicima o ženskosti" Milice Rakočević.

Potaknuta iskustvom trudnoće, porođaja i materinstva, umetnica istražuje materijale i tehnike skulptoralnog oblikovanja gradeći prepoznatljiv likovni jezik. Birajući, katkad, da sačuva autonomiju materijala (terakota), autorka u radovima kombinuje drvo, metal, staklo, gumu, plastiku sa materijalima poput sunđera i plute, stvarajući likovne oblike bremenite snažnim duhovnim i psihološkim slojevima koje boji poimanjem i iskustvom femininog.

Prilazeći problemu ženskog tela iz jednog, nadasve, subjektivnog doživljaja, Milica istražuje i demistifikuje prostore ženske intime. Autorka istovremeno posmatra i biva posmatrana.

Stilizacijom forme, telo je u skulpturi Milice Rakočević svedeno na atribut, simbol koji sadrži i emanira samu esenciju ženskosti. Pojam femininog se u Miličinim skulpturama sagledava kroz prizmu rađanja i materinstva kojom se uloga žene posmatra i tumači prevashodno ulogom majke.

Foto: press promo

 

Iskustvo ženskosti u skulpturi Milice Rakočević ugrađeno je u iskustvo umetničkog -ženskost je i polazište i ishod Miličinog umetničkog pregnuća.

Kao žena, majka i umetnica, Milica oblicima u skulpturi preispituje odnos prema sopstvenom telu. Radove možemo čitati kao metamorfoze telesnog, duhovnog i psihološkog koje sobom nosi put u majčinstvo.

Izložba će biti otvorena do 17. juna radnim danima od 10:00 do 20:00, subotom od 10:00 do 16:00 časova.

 

Ostavite komentar