Kultura > Art

Vorholova fondacija IZGUBILA SPOR oko autorskih prava na PRINSOVU SLIKU

U parnici u kojoj je učestvovala Lin Goldsmit predmet je bio Vorholov serijal "Orange Prince"

Izvor: K1info/Tanjug

19/05/2023 > 20:18

podeli vest:

Vorholova fondacija IZGUBILA SPOR oko autorskih prava na PRINSOVU SLIKU
Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew, File


Fondacija Endija Vorhola juče je na Vrhovnom sudu SAD izgubila spor oko autorskih prava sa slavnom fotografkinjom Lin Goldsmit, pošto su sudije okrivile čuvenog pop-art umetnika za neovlašćeno korišćenje njene fotografije pevača Prinsa.

Sudije su potvrdile odluku nižeg suda da Vorholovi radovi, zasnovani na fotografiji Goldsmitove iz 1981, podležu tužbi zbog povrede autorskih prava, preneo je Reuters.

Slučaj je pažljivo praćen u svetu umetnosti i industriji zabave zbog njegovih implikacija u vezi sa pravnom doktrinom pod nazivom "poštena upotreba", koja služi da promoviše slobodu izražavanja dozvoljavanjem korišćenja dela zaštićenih autorskim pravom pod određenim okolnostima bez dozvole vlasnika.

U parnici u kojoj je učestvovala Lin Goldsmit predmet je bio Vorholov serijal "Orange Prince".

Tada je časopis Vanity Fair angažovao Vorhola da napravi sliku Prinsa koja će biti objavljena uz priču o harizmatičnom muzičaru, uz priznavanje Goldsmitovoj za prava na izvornu fotografiju.

Vorhol je napravio 14 sitoštampi i dve ilustracije olovkom na osnovu fotografije, na kojoj je fotografkinja slikala Prinsa za časopis Newsweek 1981. godine, od kojih većina nije bila odobrena od autorke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sameera Raja (@sameera.raja)

Goldsmit (75) je rekla da je saznala za neovlašćeno korišćenje njenog rada tek posle Prinsove smrti 2016, a godinu dana kasnije podnela je tužbu protiv Fondacije Endija Vorhola.

Tada je zatražila od suda da utvrdi da li su Vorholovi radovi prekršili njena autorska prava.

Potom je drugi okružni apelacioni sud SAD sa sedištem u Njujorku poništio presudu sudije, kojom je pop-art umetnik pošteno iskoristio fotografiju Goldsmitove transformacijom njenog prikaza.

Vorhol, koji je umro 1987. godine, bio je najznačajniji učesnik u pop-art pokretu koji je nicao 1950-ih.

Kreirao je slike u sitoštampi, kao i druga poštovana i vredna dela inspirisana fotografijama poznatih ličnosti, uključujuć́i glumicu Merilin Monro, pevača Elvisa Prisli, britansku kraljicu Elizabetu, kineskog vođu Mao Cedunga i boksera Muhameda Alija.

 

Ostavite komentar