Kultura > Art

RADOST ŽIVLJENJA: Izložba slika "La Joie De Vivre" HANNE DUJMOVIĆ u Galeriji Štab

Izložba mlade sarajevske umetnice biće otvorena od 23. maja do 5. juna

Izvor: K1info

12/05/2023 > 15:20

podeli vest:

RADOST ŽIVLJENJA: Izložba slika "La Joie De Vivre" HANNE DUJMOVIĆ u Galeriji Štab
Foto: Zlatan Menković


Hanna Dujmović, mlada umetnica iz Sarajeva, predstaviće beogradskoj publici svoja najnovija dela na izložbi pod nazivom "La joie de vivre" (Radost življenja) koja će niti otvorena u utorak, 23. maja u galeriji Štab.

Naziv izložbe inspirisan je načinom stvaranja Hanne Dujmović, ali je ujedno i naziv slike Anrija Matisa (Henri Matisse). Sve slike su rađene u tehnici ulje na platnu, a karakterišu ih jarka paleta boja, originalni materijali sa drugih kontinenata, sofisticirana grafika, mešavina žanrova i veliki broj objekata.

- Oblici su ženstveni, uvrnuti, vijugavi, dvosmisleni, sladostrasni, elegantni i nespretni. Ove zaobljene forme ženskih tela i njihovo fleksibilno i opušteno držanje pojačavaju osećaj radosti i slobode koji proizilaze iz rada. Slikarka — bez sumnje — nastoji da svoju umetnost usidri na tlu koje je dovoljno dosledno da podrži kadence i plesove koje nosi njen rad – kaže u katalogu kustoskinja izložbe, Milica Zorić i dodaje:

- Hanin stil je od prošle godine doživeo jednu zapaženu evoluciju. Predmeti predstavljeni na njenim slikama postaju spljošteni i sve više se izvlače iz stvarnog prostora. To je, moglo bi se reći, treći prostor; nova stvarnost, koja nastaje iz jaza između prikazanog i predstavljenog. U ovom kontekstu, dekorativni motivi deluju na spoju između stvarnosti predmeta i njegovog predstavljanja u okviru skupa formi.

Izložba Hanne Dujmović "Radost življenja", predstavlja Aleksić galerija (galerija savremene umetnosti iz Kragujevca) i deo je  rojekta ’’Galerija u gostima’’, koju je nedavno pokrenula galerija Štab, u želji za uspostavljanjem što bliže saradnje sa galerijama iz zemlje i inostranstva.

Ovo je ujedno i prvo predstavljanje Aleksić galerije iz Kragujevca beogradskoj publici. Izložba će biti otvorena do 5. juna.

 

Ostavite komentar