Kultura > Art

Maja Gojković OTVORILA IZLOŽBU o kraljici, monahinji i svetiteljki Jeleni Anžujskoj

Postavka će za publiku biti otvorena do 30. marta, radnim danima od 12 do 19 časova u Galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu

Izvor: K1info/Tanjug

18/03/2023 > 10:24

podeli vest:

Maja Gojković OTVORILA IZLOŽBU o kraljici, monahinji i svetiteljki Jeleni Anžujskoj
Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Mladen Sekulić


Ministarka kulture Srbije Maja Gojković u Galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu svečano je otvorila izložbu "Helena, serbiae regina" koja je nastala povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ova ižlozba uvrštena je u ovogodišnji program tradicionalne manifestacije "Mesec frankofonije" u Srbiji.

Gojković je rekla da je, pored naučne i umetničke vrednosti, ova postavka i dobar primer kulturne diplomatije, budući da doprinosi jačanju kulturne saradnje i prijateljstva između Srbije i Francuske.

Prema njenim rečima, ižlozba o znamenitoj ličnosti srpske istorije francuskog porekla, Jeleni Anđel i njenoj zadužbini u srcu Srbije, manastiru Gradac, u sebi nosi višestranu simboliku.

- Krož život svete kraljice, monahinje i svetiteljke Jelene Anžujske i njenu zadužbinu prikazani su snaga i moć srednjovekovne Srbije, izuzetna stvaralačka dostignuća toga doba koja su zauzela važno mesto u našoj kulturnoj i duhovnoj baštini - rekla je Gojković.

Dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan ističe da je sadržaj ove ižlozbe kulturno-istorijsko nasleđe Srbije, a upravo priča o Jeleni Anđel i manastiru Gradac kroz više slojeva oslikava veze Francuske i Srbije.

- Pored savremene umetnosti mi se bavimo i očuvanjem vrednosti prošlosti, a to je ono što svakako jeste kontekst ove ižlozbe i mi želimo da naš doprinos ovome bude kroz ovu divnu ižlozbu i zaista želim svima da uživate u ovim eksponatima - rekao je Bokan.

Foto: Screenshot Tanjug video

Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Dubravka Đukanović navela je da je na ižlozbi predstavljeno 12 umetničkih dela, od kojih su šest kulturna dobra.

- Kroz ovu izložbu smo predstavili deo istorije i umetnosti kulture Srbije, ali smo se potrudili i da prikažemo hronologiju veka i po dugog istraživanja, obnove i prezentacije kompleksa manastira Gradac. Kroz sve segmente ove izložbe protkani su detalji konzervatorsko-restauratorskog rada koji spada u jedne od najznačajnijih, najobimnijih i najuspešnijih realizacija u Srbiji - podvukla je Đukanović.

Foto: Screenshot Tanjug video

Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika

Postavka je nastala u saradnji sa drugim nacionalnim ustanovama kulture i akademiskim i naučnim institucijama, a za publiku će biti otvorena do 30. marta, radnim danima od 12 do 19 časova u Galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu.

 

Ostavite komentar