Kultura > Art

IZLOŽBA "Krhkost trenutka" BOJANE BOJČIĆ u Likovnoj galeriji KOLARČEVE ZADUŽBINE

Izložba mlade umetnice biće otvorena za posetioce do 8. aprila

Izvor: K1info

17/03/2023 > 19:41

podeli vest:

IZLOŽBA "Krhkost trenutka" BOJANE BOJČIĆ u Likovnoj galeriji KOLARČEVE ZADUŽBINE
Foto: promo press/ Kolarčeva zadužbina


U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 21. marta u 19.00 časova biće otvorena izložba "Krhkost trenutka" Bojane Bojčić.

Izložba crteža "Krhkost trenutka" Bojane Bojčić nadovezuje se na dugogodišnji opus autorke prvenstveno izborom motiva kojim se bavi.

Izložba crteža “Krhkost trenutka” Bojane Bojčić nadovezuje se na dugogodišnji opus autorke prvenstveno izborom motiva kojim se bavi. Voćka nara, gotovo mikroskopski uvećana,na Bojaninim slikama i crtežima uvek je presečena, rasporena,najčešće otvorena forma, dostupna i pristupačna pogledu, dodiru. Razotkrivena,ogoljena,manje ili više istrgnuta iz svoje čaure-kore. Nar na crtežima umetnice nikada ne predstavlja puko materijalno polazište i prostor za demonstraciju bogatstva slikarskih/crtačkih virtuoznosti. Naprotiv, on je simbol emotivnih aura,duboko utkan u autorkin svet. 

Foto: promo press/ Kolarčeva zadužbina

Senzibilnost

Kao takav simbolički entitet, on emanira različita raspoloženja, dešavanja i osećanja prisutna kako u nama, tako i u međuljudskim relacijama. Nazivi crteža su duboko sugestivni u tom smislu: Dodiri,Neposrednost, Samoća, Zagrljaj, samo su neki od njih. Tanani, stameni, šaroliki, povezani, udaljeni, nedorečeni, raspričani- kao međuljudski odnosi.

Ono što percipiram kao najveću novinu i otklon od pređašnjeg opusa slika, autorkin je novi odnos prema boji. Pomerivši se od crveno-okeraste game,suptilno prožete magentom, ljubičastom, ponegde i modrom i zelenkastom, na novom ciklusu pastela uočavamo gotovo fluorescentne nijanse, sveže, čiste boje, i semantički veoma značajne u kontekstualizaciji i osavremenjavanju ovog motiva. 

Foto: promo press/ Kolarčeva zadužbina

Iz serije Melanholičnost vremena

Na ovim crtežima dešavanja koja se dešavaju u čoveku i između ljudi dešavanja su 21.veka. Otklon od citatnosti starih majstora i veliki korak ka autentičnosti izraza, pored kolorita, predstavlja i još apstraktnije komponovanje samog motiva. Uvek na granici između klasičnog realističnog izraza i apstrahovanja formi, umetnica je napravila radikalniji otklon od pređašnje prakse. Taktilno, slojevito građenje površina vrlo je slikarskog karaktera i, iako pasteli, Bojanini crteži svojom biti  predstavljaju rasnog slikara suptilne ali snažne osećajnosti, čije će mesto na savremenoj likovnoj sceni tek biti opšteprepoznato i etablirano... (Đurđa Sivački)

Bojana Bojčić rođena je 1996. godine u Beogradu. Osnovne i master studije završila je 2020. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Branka Rakovića.

Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. Izlagala je na više grupnih i na šest samostalnih izložbi.

 

Ostavite komentar