Kultura > Art

IZLOŽBA "Slobodan let” o MAGI MAGAZINOVIĆ od 7. marta u Bioskopu BALKAN

U fokusu projekta je srpska, reformatorka, teoretičarka umetničke igre, aktivistkinja, koreografkinja, novinarka...

Izvor: K1info

02/03/2023 > 18:24

podeli vest:

IZLOŽBA "Slobodan let” o MAGI MAGAZINOVIĆ od 7. marta u Bioskopu BALKAN
Foto: Max von Mathiessen i i Branka Pavlović


U utorak, 7. marta u 19:00 časova, u Bioskopu Balkan biće otvorena izložba "Slobodan let: Maga Magazinović, kroz vremensku i prostornu disperziju“.

Autorka izložbe koju organizuje Fondacija Saša Marčeta je Gordana Kaljalović, a koautorka je Branka Pavlović. Izložbu je podržala Rekonstrukcija Ženski Fond (RŽF) u okviru programa Specijalni fokus, i Kino radionica, koja je producirala snimanje i postprodukciju video materijala.

Život Mage Magazinović (1882-1968), rad i aktivizam na ovoj izložbi biće interpretirani putem video i skulpturalnih instalacija, stvaranjem vizuelnog i zvučnog ambijenta u kom  se odvija narativ o Magi, kao i performativnim segmentom i  radionicom.

Integrisanjem citata, fotografija i arhivske građe  u vizuelne celine, ova izložba nastoji da uspostavi dijalog prošlosti i sadašnjosti, virtuelnog i stvarnog, trajnog i prolaznog,  kao i da predstavi kulturni transfer Beograd-Berlin i Balkan -Evropa.

U prvoj polovini 20. veka u patrijarhalnoj Srbiji, Maga Magazinović se borila protiv konvencionalnih stereotipa o ženi i njenoj poziciji u društvu, zalažući se za slobodnu i emancipovanu  ženu, kao i za značaj fizičke kulture za formiranje celovite ličnosti i njen odnos prema okruženju. 

 

U vremenu u kome je živela predstavljala je izuzetnu figuru po obrazovanju, koja se izdvajala svojim stavovima, vizijom i aktivnošću.

Magino delovanje, njene osobene i savremene ideje, iskazivali su se na više planova. Kao borcu za savremenu, obrazovanu, oslobođenu ženu, kao teoretičarki igre i koreografkinji, za nju je igra instrument ljudskog opštenja.

Bila je prva žena novinar, filozof, utemeljivač moderne igre kojom se preko telesne ekspresije iskazuje ličnost, a takođe je transponovala i stilizovala narodnu igru. Smatrala je da je za celovitu ličnost bitan odnos i ravnoteža fizičkog i duhovnog. Aktuelnost njene misli i avangardnost stavova otvarali su puteve i širili vidike ka novom i drugačijem svetu.

Pored izložbe, 11. i 12. marta biće održana i plesna radionica "Matine sa Magom“ koju će voditi Milica Tančić uz podršku Mariane Hilgert iz Berlina.

Glavni fokus radionice biće pojedinačno istraživanje tri glavne komponente plesa Telo – Vreme – Prostor korišćenjem različitih metoda iz umetničke prakse Milice Tančić, savremene plesačice i koreografkinje u ovom projektu, kroz koje upliće istraživanje i refleksiju o celokupnom radu, tekstovima, ličnosti, principima, značaju i samoj metodici plesa Mage Magazinović.

Rezultat zajedničkog rada biće kratki performans koji će biti snimljen i postavljen kao deo izložbe. Radionica je besplatna i otvorena za sve zainteresovane osobe od 18 do 98 godina, bez obzira na plesno iskustvo, a prijave se mogu izvršiti na ovom linku.

 

Ostavite komentar