FunBox > Misterije

Čuveni matematičar pronikao u TAJNI BIBLIJSKI KOD: Predvideo je TAČNU GODINU apokalipse

"Otac" gravitacije Isak Njutn bio je potpuno ubeđen da je pravilno protumačio zapise iz Biblije

Izvor: K1info

15/09/2022 > 11:21

podeli vest:

Čuveni matematičar pronikao u TAJNI BIBLIJSKI KOD: Predvideo je TAČNU GODINU apokalipse
Foto: Pixabay.com


Isak Njutn, ili Ajzak Njutn, slavni britanski matematičar, fizičar i astronom, najpoznatiji je po tome što je otkrio gravitaciju, krajem 17. veka, ali bavio se i promišljanjem u drugim oblastima ljudskog znanja.

Njegova knjiga "Philosophiae Naturalis Principia Mathematica", objavljena 1687. godine, postavila je temelje zakona kretanja i univerzalne gravitacije, a bio je inspirisan, prema priči, jabukom koja je pala sa drveta.

Ali naučnik, koji je bio ispred svog vremena, bio je i duboko religiozan čovek i 1692. je zapisivao svoja teološka istraživanja u beležnice koje nikome nije pokazivao.

U njima je demonstrirao duboko poznavanje ranih crkvenih rukopisa i pokazao da je Hrista doživljavao kao božanskog posrednika između Boga i čoveka, koji je bio podređen "Ocu koji ga je stvorio".

Posebno su ga interesovala proročanstva, a njegove beleške, pronađene u staroj kući u Portsmutu 1969. godine, otkrile su da je Njutn verovao da će Apokalipsa doći tačno 1.260 godina posle osnivanja Svetog Rimskog Carstva.

U pismu iz 1704. godine, koje je izloženo u Hebrejskom muzeju u Jerusalimu 2007. godine, Njutn koristi Bibliju da izračuna datum kraja sveta.

Foto: Pixabay.com

 

Beleška otkriva duboko spiritualnu stranu čoveka kojeg obično doživljavaju kao striktnog racionalistu. On tu piše samouvereno da je u Bibliji dokazano da će kraj Sveta nastupiti 2060. godine, dopisujući da to "može da se desi i kasnije", ali da "ne vidi razlog da se desi ranije".

"Ovo spominjem ne da bih utvrdio kad će doći kraj sveta, nego da stanem u kraj preuranjenim nagađanima raznih ljudi koji često predviđaju vreme kraja sveta. Radeći to, oni skrnave sveta proročanstva onda kad se njihova proročanstva ne ispune", napisao je Njutn.

Nije poznato u kojim rečima iz Biblije je Njutn prepoznao dokaz o vremenu kraja Sveta. On je prorekao  da će na kraju sveta uslediti "propast zlih nacija, kraj muka i svih problema, povratak Jevreja (iz izgnanstva) i njihovo uspostavljanje uspešnog i večnog Kraljevstva".

Pisac Florijan Frajšteter je raspravljao o Njutnovim predviđanjima naširoko u svojoj knjizi "Isak Njutn: Š*pak koji je ponovo izmislio Univerzum". Frajšteter piše: 

Foto: Pixabay.com

 

"Njutn je provodio mnogo vremena izučavajući religijske tekstove i pokušavao je da izgradi hronologiju prošlih događaja kako bi razvrstao te priče u neki red. Bio je ubeđen da je buduće događaje Bog već odredio".

Njutn je iz Biblije "izvukao" neke "proročke" nagoveštaje. Za njega, 2060. godina je novi početak, možda praćen ratom i katastrofama, ali na kraju početak nove božanstvene ere.

Njutn je predavao na Triniti Koledžu i Kembridžu. Bio je posvećenih Hrišćanin koji je odbacivao doktrinu o Trojstvu. Odbijao je da se pričešćuje u Crkvi Engleske.

Ostavite komentar