FunBox > Lajk

Ove PREDMETE je imala SVAKA KUĆA u Jugoslaviji: Današnja deca ih NE ZNAJU, ali mnogima bude NOSTALGIJU

Da li se sećate čaša u regalima koje se čuvaju za posebne prilike... ili goblena i čuvenog usisivača iz Čačka?

Izvor: K1info

07/11/2023 > 21:36

podeli vest:

Ove PREDMETE je imala SVAKA KUĆA u Jugoslaviji: Današnja deca ih NE ZNAJU, ali mnogima bude NOSTALGIJU
Foto: Freepik.com


Starije generacije i danas se sećaju nekih predmeta koje je u Jugoslaviji imao svaki dom. Današnje mlade generacije verovatno ne znaju ni šta je to, ili su ih videli tek kroz maglu kod svojih baka i deka. Tako se i Strahinja Ćalović, naš poznati influenser, setio predmeta koje je morala svaka kuća da ima, te je na svojim mrežama objavio jedan ovakav video. 

Šta je morala da ima svaka kuća u Jugoslaviji?

- Ona tri prekidača za kupatilo, od kojih je jedan za svetlo od kojih su dva pomešana, a onaj za grejalicu ne radi, jer je grejalica skinuta iz predostrožnosti, da je pritisneš treba ti najjači kažiprst na svetu - detaljno je opisuje influenser u svom videu.

Zeleni kredenac

Zauzimao je častno mesto na istaknutom mestu u kuhinji ili dnevnoj sobi, a njegovo prozirno staklo otkrivalo je najfinije posuđe, koje se retko koristilo. Sve domaćice su bile oduševljene njime i želele su ga u svom domu.

- Kredenac uglavnom zelene boje, koji krasi posuđe koje se nikad ne koristi, a koje je neko doneo kao svadbeni poklon - naveo je Ćalović.

Svaka kuća imala je bar jedan set šoljica koji je stajao netaknut, jer su se uvek čuvali za neku specijalnu priliku.

Tepih od zida do zida

Dnevna soba, kao ni sve ostale, nije se mogla zamisliti bez tepiha od zida do zida, uglavnom je on bio crvene ili zelene boje, sa velikim šarama.

- Tepih od zida do zida, ima svoju karakterističnu šaru, nikada se ne skida, niti može da se pomeri jer je zapekao, eventualno se stavi novi preko ako se dešava svadba u porodici - rekao je.

Goblen i mlin za kafu

Pa kako kuća bez goblena? Prosto, tada nije bilo moguće pronaći dom koji nije imao više od jednog goblena.

Goblen koji je napravila baba i koji ne sme da se skida ni kad baba umre, inače ti dođe u san, i kaže ti da vratiš - kaže i dodaje:

- Mlin za kafu jer se nekada kafa kupovala u zrnu i mlela, nisu bile ove kapsule iz Nikaragve sa aromom ljubičaste činčile - našalio se.

Pribor za jelo i usisivač "Sloboda"

Ko je znao za "Slobodin" usisivač, sigurno i danas promrmlja kako je to bio usisivač koji se nikada ne kvari, i koji sve usisa.

- Onaj braon pribor koji je već u fazi raspada i nikada se ne daje gostima, kao i Slobodin usisivač - jedini koji je mogao da usisa onaj šareni tepih od malo pre, a ako ga uključiš na najajče može da usisa ljubimca ili omanje dete - rekao je duhovito.

Neki ljudi su se dosetili još mnogo stvari, pa su komentari bili preplavljeni sećanjima. Tu su se našli i kristalna vaza i ukrasne korpice, i kutijice. 

Mnoge od ovih stvari današnja deca nisu videli. Da li su one bile bespotrebne, ili dragocene, nije važno - važno je da čuvaju neku staru srpsku tradiciju i sećanje na neka vremena naših starijih. 

Ostavite komentar