FunBox > Lajk

Nije ONA LUDA, nego je ON LUD, a nije čak ni to... Hajde da ispravimo ISTORIJSKU NEPRAVDU prema NASTI

Zanimljivo je da čuveni izraz "Luda Nasta", oduvek koristimo pogrešno, jer je Nasta, zapravo...

Autor: dnevno.rs

31/08/2023 > 09:38

podeli vest:

Nije ONA LUDA, nego je ON LUD, a nije čak ni to... Hajde da ispravimo ISTORIJSKU NEPRAVDU prema NASTI
Foto: Shutterstock/wikipedia


Bar jednom vam je neko rekao "Ponašaš se kao luda Nasta"? Ili ste taj izraz vi nekom uputili. To uglavnom podrazumeva besmislenu, besciljnu, uzaludnu i može biti pomalo luckastu radnju. Ili čak neku blesavu osobu, koja se ne ponaša u skladu sa normalnim.

Međutim, ako bismo želeli da uđemo u srž ovog izraza i da saznamo ko je Nasta i zašto ovo ime koristimo u podrugljivom kontekstu, ubrzo bi shvatili koliko grešimo.

Nasta ne samo da nije žensko, nego nije ni luda osoba. On je bio jedan veoma hrabar Dorćolac i došlo je vreme da ispravimo nepravdu koje njegovo ime nosi vekovima.

Ko je bio "ludi Nasta"?

Njegovi roditelji bili su Cincari koji su živeli na Dorćolu. Tu se rodio i on - njihov sin Anastas (Nastas), odmilja zvani Nasta, negde na prelasku između XVIII i XIX veka. To je bila jedna ugledna trgovačka porodica koja je pomagala ustanike.

Posle propasti Prvog srpskog ustanka 1813. godine, a pre dolaska Turaka, Srbi su napustili Beograd. Ostao je samo jedan čovek, ni manje, ni više nego naš junak, Nasta.

Foto: Youtube PrintScreen/Ozbiljne Teme

 

U to vreme on je smatran ludim, jer kada su svi napustili Beograd, on je odlučio da ostane. Navodno, Turci su ga zatekli kako sam luta ulicama, doziva ljude, smeje se i peva, pa su ga, kao bezopasnog, poštedeli.

Kako ni pod pretnjom smrću nije hteo da napusti ni svoj dom, ni Beograd, od tog vremena se ustalio izraz "ludi Nasta", koji se odnosi na one koji se ne ponašaju u skladu sa opšte prihvaćenim standardima ponašanja.

Tako je Nasta postao sinonim za sve lude poteze koje napravite u životu.

Mada, njegovo ime trebalo bi da koristimo kada želimo da ukažemo na velikog patriotu i junaka, jer iz svega navedenog se može zaključiti da Nasta nije bio lud, već rodoljub pomažući ustanike sa porodicom i hrabar čovek i patriota, jer nije hteo da napusti Beograd. 

Kako je Nasta postao žena?

Ime Anastasija, odnosno hipokoristik Nasta, zaživelo je na našim prostorima mnogo više od muškog imena Anastas, i zbog toga je moguće da je i "ludi Nasta" u narodnim predanjima vremenom promenio rod i postao "luda Nasta".

 

Ostavite komentar