FunBox > Lajk

Jedini JAPANSKI PUTNIK preživeo je potonuće Titanika, ali je ZBOG TOGA do kraja života TRPEO SRAMOTU

Preživeli je po povratku u Japan dao brojne intervjue novinama koje su prenele njegovu priču, ubrzo se suočivši sa žestokim osudama javnosti

Izvor: K1info

18/08/2023 > 20:09

podeli vest:

Jedini JAPANSKI PUTNIK preživeo je potonuće Titanika, ali je ZBOG TOGA do kraja života TRPEO SRAMOTU
Foto: Francis Godolphin Osbourne Stuart, Public domain, via Wikimedia Commons


Masabumi Hosono bio je službenik japanskog ministarstva saobraćaja koji je najpre putovao u Rusiju, a zatim u Englesku kako bi proučavao železnički sistem.

Hosono se u Sautemptonu ukrcao na Titanik kao putnik druge klase, ali kada je došlo do sudara sa ledenim bregom, nije mu bilo dozvoljeno da izađe na palubu jer su stjuarti mislili da je Hosono putnik iz treće klase. Ipak, on je uspeo da nađe put do palube broda koji je tonuo.

Foto: http://masabumihosono.wordpress.com/photos/, Public domain, via Wikimedia Commons

Masabumi Hosono (1912)

Dok je tražio način da se spase, brodski oficir je iznenada saopštio da u jednom od čamaca ima mesta za još dva putnika - Hosono je bio drugi koji je uskočio.

Foto: FJ.W. Barker credited in The Sphere, Public domain, via Wikimedia Commons

 

Njegova priča u početku je privukla malo pažnje. On je morao da zatraži pomoć u kompaniji Mitsui u Njujorku kako bi mogao da se vrati kući. Odatle je otputovao u San Francisko da nađe brod za Japan.

Lokalna štampa je saznala za njegovu priču, a po povratku u Tokio intervjuisali su ga brojni časopisi i novine, uključujući dnevni list Yomiuri Shimbun, koji je objavio njegovu fotografiju sa porodicom.

Međutim, ubrzo se suočio sa osudama javnosti. Otpušten je iz ministarstva, novine su ga klevetale zbog kukavičluka, dok je u udžbenicima njegov opstanak navođen kao model sramnog ponašanja, a profesor etike ga je osudio kao nemoralnog.

Iako je kasnije dobio posao, njegova karijera nikada nije oživela.

Sramota je trajala do njegove smrti 1939. godine, pa čak i nakon toga - kada je japanski brod potonuo 1954. godine Hosono je ponovo vučen kroz blato.

Ostavite komentar