FunBox > Lajk

Šta mislite, KOLIKO PUTA može da se NAPOLA PRESAVIJE list papira?

Ginisov rekord drži Britni Galivan, koja je 2002. godine bila učenica srednje škole - ona je presavila jedan papir 12 puta

Izvor: K1info

21/03/2023 > 07:55

podeli vest:

Šta mislite, KOLIKO PUTA može da se NAPOLA PRESAVIJE list papira?
Foto: Youtube PrintScreen/Guinness World Records


Uobičajena tvrdnja je da se list papira ne može presavijati napola više od sedam puta. Ali da li je ovo istina? Koliko puta možete presaviti parče papira?

Godine 2002. Britni Galivan, tada učenica nižeg razreda srednje škole u Pomoni u Kaliforniji, presavila je jedan papir 12 puta. Ona trenutno drži Ginisov rekord kao osoba koja je najviše puta presavila list papira napola.

- Pre mog pokušaja, bilo je prihvaćeno verovanje da je savijanje papira napola više od osam puta nemoguće, a sedam savijanja je opšteprihvaćeno kao maksimum - rekla je Galivan.

- Bila sam prva osoba koja je presavila papir napola devet, deset, jedanaest, dvanaest puta.

Galivan nije samo postavila svetski rekord - takođe je smislila jednačinu za izračunavanje koliko puta se bilo koji komad papira može presaviti napola u jednom ili više smerova.

Ona je detaljno opisala ovu jednačinu u svojoj knjizi "How to Fold Paper in Half Twelve Times".

Razlog koji je naveo Galivan da ostavri ovaj podvig bio je izazov na času matematike da se bilo šta presavije napola 12 puta. Ona je presavila list tanke zlatne folije 12 puta. Profesor je zatim promenio izazov u savijanje nečeg debljeg: lista papira.

- Počela sam da radim na problemu tako što sam provela mnogo sati pokušavajući da presavijem listove papira, novine i bilo koji drugi ravni materijal koji sam mogla da pronađem - rekla je Galivan. - Ovo je prvi pristup koji većina ljudi koristi kada pokušava da reši problem. Bilo je veoma frustrirajuće, jer sam imala dosta neuspešnih pokušaja da presavijem različite papire napola. Počela sam da se pitam da li su svi oni koji su pokušali da reše problem pre mene bili u pravu da bi savijanje papira napola više od osam puta moglo biti nemoguće.

- Međutim, nisam mogla da prihvatim da savijanje napola može biti ograničeno - priseća se Galivan. - Znala sam da moram ili da rešim izazov ili da shvatim šta ograničava progresiju savijanja.

Jednačine koje je Galivan smislila izračunale su koliko puta jedan list papira može da se presavije.

Ona je otkrila da bi se parče papira presavijalo napola više puta potreban je dugačak tanak list - što je list više presavijen, dobijeni snop postaje deblji, a kada snop postane deblji nego što je dugačak, ništa nije ostalo za preklapanje.

Na kraju je postavila sopstveni rekord sa listom papira za maramice koji je pronašla na internetu i koji je bio dug 4.000 stopa (1.219 metara), navodi se u Ginisovoj knjizi rekorda. Postavljanje rekorda trajalo je oko osam sati, priseća se ona.

- Rad na problemu zahtevao je mnogo vremena i truda - kaže Galivan. - Ali koliko god da je bilo frustrirajuće, to je bio zabavan i uzbudljiv poduhvat.

Svako ko želi da obori rekord trebalo bi da očekuje neverovatno debelu gomilu papira. Na primer, posle 42 presavijanja, list debljine oko 0,1 milimetar bio bi visok više od 439,800 kilometara - veći od prosečne udaljenosti između Zemlje i Meseca.

 

Ostavite komentar