FunBox > Lajk

Pas ostavljen u PUSTINJI, spasio ga čopor KOJOTA: Kako je to moguće?

Uprkos životu sa kojotima, pas je iznenađujuće dobro socijalizovan i prijateljski nastrojen

Izvor: K1info

12/02/2023 > 13:18

podeli vest:

Pas ostavljen u PUSTINJI, spasio ga čopor KOJOTA: Kako je to moguće?
Foto: Youtube PrintScreen/FOX5 Las Vegas


Nadaleko su poznate priče o deci koju su odgajile životinje, pogotovo vukovi, ali nedavno se pročula vest da su kojoti prihvatili psa po imenu Duh (Ghost). Sada je pas konačno bezbedan u Hendersonu, Nevada, pošto je proveo mesece u pustinji kao pripadnik čopora kojota.

Prema navodima Fox 5 u Las Vegasu, pas potpuno bele dlake najverovatnije je ostavljen u pustinji. Kojoti su ga prihvatili u svoj čopor, a ova neobična grupa povremeno je bila primećena na periferiji grada.

- Čini se da je bio ostavljen pre sedam ili osam meseci i kojoti su ga jednostavno prihvatili - rekla je Suzan Mekmalen iz tima za hvatanje Južne Nevade.

Duh je počeo da se pojavljuje na društvenim mrežama korisnika u julu 2022. godine. Oni su čak počeli da mapiraju njegovo kretanje.

Kad god bi pas bio primećen, ljudi su pokušali da mu priđu, ali bi on u skladu sa svojim imenom jednostavno nestao.

Kada je Mekmalen shvatila da je Duh povređen, ona je sa svojim kolegom Timom Zondirosom odlučila da pokrene akciju spasavanja kako bi pas mogao da dobije medicinsku negu koja mu je bila neophodna.

- On se kretao i jeo sa kojotima, ali je onda počeo da šepa - rekla je Mekmalen, koja je bila zabrinuta da bi se zbog povrede kojoti mogli okrenuti protiv Duha.

Konačno, prošle nedelje se Duh pojavio, namamljen hranom u zamci. Kada se zamka zatvorila, pas je samo seo. Činilo se da je i njemu konačno laknulo.

Uprkos životu sa divljim životinjama, Duh je iznenađujuće dobro socijalizovan i prijateljski nastrojen, i ne pokazuje znake agresivnog ponašanja.

- On je najslađi pas… prilazi vam jer želi da ga mazite - kaže Zondiros.

Iako Duh možda nema nikakvih emocionalnih ožiljaka iz vremena dok je lutao pustinjom sa kojotima, on, nažalost, pati od nekoliko fizičkih bolesti. Na telu i glavi nosi ožiljke od borbe. Ima probleme sa kožom i infekcije oka i uha. Takođe, tu je i slomljen prst koji će morati da se amputira, a njegov skrotum zbog infekcije biće odstranjen.

- Ima kamenje u stomaku jer ga je najverovatnije pojeo tokom gladi. Trenutno samo nadgledamo i nadamo se da će ga izbaciti kako ne bismo morali da imamo još jednu operaciju - rekla je Mekmalen.

Pored zadravstvenih izazova koje mora da prevaziđe, Duh ima i manje probleme sa ponašanjem jer nije naučen za kretanje na povocu. Takođe ima problem sa spavanjem noću jer je navikao da bude aktivan sa kojotima.

- Želeli bismo da bude usvojen i dobije dom pun topline gde će imati krevet i ljude koji će ga voleti. Verujemo da će biti najbolji pas jer su oni koji su spaseni i najzahvalniji - rekao je Zondiros.

 

Ostavite komentar