FunBox > Lajk

POVRATAK PASMINE koju je Hitler zabranio: Evo zašto je ŠVAJCARSKI BELI OVČAR bio ISTREBLJEN U EVROPI

Ovu pasminu nazivaju još i Berger Blanc Suisse, nemački beli ovčar, američki beli ovčar, kanadski beli ovčar i beli ovčar

Autor: k1info/klix.ba

02/02/2023 > 20:44

podeli vest:

POVRATAK PASMINE koju je Hitler zabranio: Evo zašto je ŠVAJCARSKI BELI OVČAR bio ISTREBLJEN U EVROPI
Foto: Freepik.com


Švajcarski beli ovčar je elegantan, mišićav i otmen pas snežno bele boje. Veruje se da je nastao od nemačkog ovčara s genom za belu boju dlake koja je smatrana manom kod nemačkog ovčara.

Iako su beli nemački ovčari poznati u Evropi još 1882. godine, 1933. standard pasmine je izmenjen u njihovoj rodnoj Nemačkoj, zabranjujući registraciju belih pasa.

Naime, kada je Hitler došao na vlast, zabranjuje se njihovo odgajivanje i držanje, a objašnjenje je bilo da ova pasmina uništava tradicionalnog nemačkog ovčara jer je bela boja smatrana manom.

Foto: Freepik.com

Švajcarski beli ovčar

Ova drastična mera dovela je do toga da je beli ovčar bio praktično istrebljen u Evropi. Ipak, zahvaljujući zaljubljenicima u Americi, pasmina je sačuvana do danas.

Krajem 70-ih godina prošlog veka ovi psi se vraćaju u Evropu preko Švajcarske. Tada je pasmina priznata 1991. godine u Međunarodnoj kinološkoj federaciji (Fédération Cynologique Internationale - FCI), a danas je vrlo popularna.

 

Ostavite komentar