FunBox > Lajk

Paleontolozi OTKRILI 92 gnezda koja su pripadala DŽINOVSKOM DINOSAURUSU

Zapanjujući broj gnezda titanosaurusa u Indiji otkriva kontroverzne nalaze o jednom od najvećih dinosaurusa

Autor: K1info/klix.ba

22/01/2023 > 11:32

podeli vest:

Paleontolozi  OTKRILI 92 gnezda koja su pripadala DŽINOVSKOM DINOSAURUSU
Foto: Youtube PrintScreen/History Origins


Paleontolozi su u centralnoj Indiji otkrili fosilizovano mrestilište dinosaurusa sa 92 gnezda i 256 jaja koja pripadaju kolonijama džinovskih titanosaurusa koji se hrane biljkama.

Sudeći po međusobnoj blizini gnezda, istraživači su zaključili da su dinosaurusi polagali jaja zajedno u kolonijama ili leglima, kao što to danas čine mnoge ptice.

Harša Diman, istraživač na Odeljenju za geologiju na Univerzitetu u Delhiju, i njegove kolege takođe su otkrili redak primerak jajeta u jajetu među ostacima, pojava koja je zabeležena samo kod ptica. To se događa kada se jaje koje treba položiti gurne natrag u majčino telo gde se ugrađuje u drugo jaje koje se još uvek formira.

Kako događaji jaje u jajetu nisu zabeleženi kod drugih gmizavaca, moguće je da su titanosaurusi imali sličan reproduktivni sistem kao kod modernih ptica, koje su živi dinosaurusi, napisali su istraživači u studiji.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Međutim, za razliku od većine ptica, titanosaurusi nisu bili brižni roditelji. Istraživači smatraju da su ova stvorenja verovatno polagala jaja i potom ostavljala svoje potomke da se sami brinu.

- Obzirom da su titanosaurusi bili ogromnih dimenzija, usko postavljena gnezda im ne bi dozvoljava manevrisanje i inkubaciju jaja ili hranjenje mladunčadi, jer bi roditelji stali na jaja i gazili ih - rekao je glavni autor studije Guntupali Prasad, paleontolog sa Univerziteta u Delhiju.

Jaja su često zanemarena, ali su izuzetno bogat izvor informacija o pticama, gmizavcima, dinosaurusima i nekoliko čudnih sisara koji ih polažu na kopnu više od 200 miliona godina.

Retke fosilizovane ljuske jajeta mogu da rasvetle ponašanje i ishranu drevnih stvorenja, razotkriju promjene u klimi i rasvetle kako su davno izumrla bića živela i komunicirala.

 

Ostavite komentar