FunBox > Deus ex machina

Ni slučajno NE STRUŽITE MUŠICE sa šoferke: Kako da OPERETE AUTO od zalepljenih INSEKATA posle puta?

Insekti se lepe i na farove, pa to može da dovede i do mikroogrebotina na njima, koje im smanjuju efikasnos

Autor: K1info/direktno

14/09/2023 > 20:33

podeli vest:

Ni slučajno NE STRUŽITE MUŠICE sa šoferke: Kako da OPERETE AUTO od zalepljenih INSEKATA posle puta?
Foto: Freepik.com


Ništa lepše od odlaska na more. Međutim, kada stignete na more, vidite da je prednji deo auta pun zalepljenih i na suncu "zapečenih" insekata. Nakon tolike vožnje, verovatno vam je poslednja stvar na listi prioriteta da perete auto. Uostalom, ko na odmoru pere auto?!

Ali zato, kada se vratite kući i shvatite da te insekte ne možete da skinete običnim pranjem, počinju problemi... Jednostavno, kada auto na koji su se zalepili insekti tokom vožnje ostavite danima ili nedeljama na suncu, njihovi ostaci se sve čvršće lepe za lak (ili farove ili staklo vetrobrana), pri čemu može doći čak i do hemijskih reakcija koje oštećuju lak, piše portal Polovni automobili.

Da biste ovo izbegli, treba što pre da operete auto. Što kasnije ga operete, to će biti teže da uklonite zalepljene insekte i samim tim biće veća šansa da tokom pranja oštetite lak. To ne moraju da budu velika i odmah vidljiva oštećenja, već (samo) mikroogrebotine, ali upravo te mikroogrebotine utiču na to da lak automobila gubi sjaj, odnosno da matira.

Uništavaju se i farovi!

Insekti se lepe i na farove, pa to može da dovede i do mikroogrebotina na farovima. Time se ubrzava matiranje plastike farova, a ne treba da objašnjavamo šta to znači... Šta ne treba raditi ako su se ostaci insekata već osušili i čvrsto zalepili? Ne pokušavajte da ih sastružete grubom četkom, grubom (zelenom) stranom sunđera za pranje sudova i sličnim stvarima. Tako ćete samo da izazovete još veću štetu.

I klasičnim pranjem sunđerom može da se izgrebe lak, pošto pregrubim trljanjem mogu da se otkidaju tvrdi ostaci insekata, koji zatim bukvalno šmirglaju lak pod pritiskom sunđera. Izbegavajte i razna agresivna sredstva za pranje koja se koriste u kupatilu ili kuhinji, s obzirom na to da ona mogu da oštete lak, kao i neke plastične ili gumene delove na automobilu.

Foto: Freepik.com

 
Kupite namenska (posebna) sredstva za skidanje ostataka insekata

Razna namenska sredstva za uklanjanje ostataka insekata možete da nađete u prodavnicama auto-kozmetike, na benzinskim pumpama, u mega-marketima… Koriste se vrlo jednostavno. Mogu da budu veoma efikasna u zavisnosti od toga koliko dugo su ostaci insekata bili na laku pod uticajem toplote i sunca.

Uglavnom rešavaju problem bez negativnih posledica, naročito ako je reč o nekim kvalitetnijim proizvodima. Obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu, pošto ova sredstva mogu da budu agresivna. Neka sredstva se prodaju spremna za upotrebu, a neka je potrebno razrediti pošto se prodaju u koncentrovanom obliku.

Ne koriste se sva sredstva na isti način. Na primer, neka treba samo naprskati na prethodno vodom isprskan i mokar auto, ostaviti da deluju određeno vreme i zatim isprati vodom. Neka druga treba obrisati sunđerom ili mekom krpom uz istovremeno ispiranje. Auto mora da bude što hladniji kada koristite ova sredstva, pošto sa višom temperaturom raste i njihova agresivnost, pa postoji mogućnost da ostave fleke ukoliko ih pustite da predugo deluju.

Pre korišćenja sredstva treba običnom vodom što više isprati problematične delove, da bi se koliko-toliko natopili i eventualno razmekšali ostaci insekata, što može da olakša posao sredstvu za njihovo uklanjanje.Ako ne uspete da očistite auto odmah, budite strpljivi i strpite se sa agresivnijim metodama.

Čitav postupak ponovite još par puta. I dalje budite pažljivi i pratite uputstva – nemojte npr. da pravite jaču koncentraciju nego što je propisano, da stružete (na silu) i slično. Ukoliko sve ovo radite u samouslužnoj perionici, možete prvo da pokušate sa toplom vodom i aktivnom penom kako bi ste uklonili ono što time može da se ukloni, a zatim da primenite sredstvo za insekte. Iako korišćenje vode pod visokim pritiskom u samouslužnoj perionici deluje kao lako rešenje za skidanje ostataka insekata ako dovoljno blizu postavite mlaznicu, imajte u vidu da i na ovaj način može da dođe do oštećenja laka.

Ostavite komentar