FunBox > Deus ex machina

Sunce je JAKO, a vaš AUTOMOBIL je napolju: Evo PET TRIKOVA kako da ga ZAŠTITITE

Toplota i sunčeva svetlost ogu da naprave ozbiljnu štetu na vozilu

Autor: K1info/prva.rs

20/06/2023 > 17:17

podeli vest:

Sunce je JAKO, a vaš AUTOMOBIL je napolju: Evo PET TRIKOVA kako da ga ZAŠTITITE
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Krenule su visoke temperature, pa se postavlja pitanje kako zaštiti automobil, jer sunce može negativno da utiče na njega. Od izbledelih boja do pregrevanja unutrašnjosti, sunčeva svetlost može naneti ozbiljnu štetu vozilu.

Evo pet trikova kako da zaštitite automobil:

1. Redovno perite i voskirajte automobil

Redovno pranje i voskiranje vozila ne samo da čini da automobil izgleda bolje, već takođe pomaže u zaštiti od sunčevih zraka.

Vosak stvara zaštitni sloj na boji koji odbija UV zrake i sprečava njihov negativan uticaj na lakirane površine. Održavanje čistog i zaštićenog eksterijera automobila takođe produžuje njegov vek trajanja.

Koristite sunčevu zaštitu za upravljač, sedišta i instrument tablu: Sunčeva svetlost može uzrokovati oštećenje plastike i drugih materijala u unutrašnjosti vozila. Korišćenje sunčeve zaštite, kao što su navlake za upravljač, prekrivači za sedišta i sunčeve rolete za prozore, može pomoći u očuvanju materijala od bleđenja, pucanja ili deformacije.

Foto: Pixabay.com

 
2. Koristite zaštitne folije za stakla

Postavljanje zaštitnih folija na stakla vašeg automobila može biti veoma efikasno u blokiranju sunčevih zraka. Ove folije sprečavaju prodor većeg dela UV zračenja, smanjujući tako zagrevanje unutrašnjosti vozila.

Takođe, one smanjuju bleđenje enterijera, štite plastične delove i smanjuju vidljivost spoljašnjosti vozila, čime se povećava i privatnost.

3. Koristite zaštitne navlake za sedišta

Intenzivna sunčeva svetlost može uzrokovati izbleđivanje i oštećenje presvlaka sedišta. Kako biste zaštitili sedišta od izlaganja suncu, razmislite o korišćenju zaštitnih navlaka. Ove navlake ne samo da će sprečiti izbleđivanje materijala, već će takođe omogućiti bolju ventilaciju, čime se smanjuje rizik od pregrevanja.

4. Parkirajte u hladu ili koristite zaštitne tende

Kada birate mesto za parkiranje, pokušajte pronaći hladovinu kako biste smanjili izloženost sunčevim zracima. Ako nemate mogućnost parkiranja u hladovini, razmislite o postavljanju zaštitne tende ili sunčevog senzora preko vetrobranskog stakla.
Ove zaštitne mere pomažu u blokiranju direktnog sunčevog svetla i smanjenju zagrevanja unutrašnjosti vozila.

5. Održavajte pravilnu klimatizaciju

Uključivanje klima uređaja u vozilu pomaže održavanju prijatne temperature i smanjuje zagrevanje unutrašnjosti automobila. Pre nego što uđete u vozilo, otvorite prozore kako biste izbili zagrejan vazduh iz unutrašnjosti. Takođe, proverite da li je sistem klimatizacije ispravan i redovno čistite filtere kako biste obezbedili efikasno hlađenje.

Foto: Freepik.com

 

Pametno korišćenje ovih trikova može pomoći u očuvanju vašeg automobila od negativnih uticaja sunca tokom leta. Ne samo da će vaše vozilo izgledati bolje, već ćete produžiti i njegovu dugotrajnost. Budite pažljivi i brinite o svom automobilu, jer ćete tako uživati u vožnji tokom cele godine.

 

Ostavite komentar