FunBox > Deus ex machina

Ogrebali ste AUTO? Top SAVETI kako da oštećenja REŠITE sami

Uspeh uklanjanja zavisi od dubine i ozbiljnosti ogrebotine, kao i od vaših veština i dostupnih alata

Izvor: K1info/Jutarnji.hr

17/05/2023 > 13:26

podeli vest:

Ogrebali ste AUTO? Top SAVETI kako da oštećenja REŠITE sami
Foto: Unsplash.com


Ne postoji osoba koja prilikom vožnje nije ogrebala svoj automobil. Pa, ako ste pomislili da se tih oštećenja rešite sami, morate uzeti nekoliko stvari u obzir.

Naime, uspeh uklanjanja zavisi od dubine i ozbiljnosti ogrebotine, kao i od vaših veština i dostupnih alata. U nekim slučajevima, posebno kod dubokih ogrebotina ili oštećenja, može biti potrebna profesionalna intervencija kako bi se postigao najbolji rezultat, pa je bolje da ništa ne počinjete sami.

Međutim, portal Better Homes objašnjava kako se ogrebotina možete rešiti bez pomoći drugih.

Foto: Pixabay.com

 

Odlična polazna tačka je razmišljanje o slojevima automobila. Imate metalnu podlogu, prajmer, boju i prozirni premaz. Da biste saznali da li je to čista ogrebotina premaza, navlažite je i obrišite. Ako ogrebotine postanu nevidljive, a zatim se ponovo pojave kada se osuši, možete ih ukloniti nežnim i mekim pristupom.

Koristite poseban brusni papir za automobile (veoma finog zrna). Potopite papir u vodu na 30 minuta. Veoma polako istrljajte područje, proveravajući svakih 5 sekundi. U ovom trenutku, to je prilično vidljivo, ali posle poliranja izgledaće kao da ogrebotine nikada nisu postojale.

Druga vrsta ogrebotine koju možete ukloniti su ostaci druge boje. Ovo je uzrokovano bilo čim što je ofarbano i što je bilo u kontaktu sa vašim vozilom, kao što je stub. U tom slučaju, podmažite područje koristeći VD40, a zatim istrljajte magičnim sunđerom.

Temeljno navlažite i uklonite boju. Koristite vodu sa sapunom da uklonite VD40. Koristite glineni blok (alat koji možete kupiti u bilo kojoj prodavnici automobila) i deterdžent za podmazivanje područja. Bićete iznenađeni kada vidite kako se lako mogu ukloniti svi tragovi boje.

Kako očistiti farove?

Komplet za remont farova možete kupiti u prodavnici automobila, ali verovatno već imate sve što vam je potrebno kod kuće. Sve što vam treba je pasta za zube, po mogućnosti ona koja je malo zrnasta, ali ako nije, samo dodajte malo sode bikarbone. Biće vam potrebna i četkica za zube sa mekom glavom, ali je koristite nežno kako ne biste ostavili ogrebotine na farovima. Pošto je pasta napravljena, nanesite je na zamućena mesta, lagano pritiskajući, ali ne previše da ne biste ogrebali staklo.

 

 

Ostavite komentar