FunBox > Deus ex machina

Ferrari HAKOVAN, kompanija iz Maranela NEĆE DA PLATI otkupninu

Hakeri su možda došli u posed imena, adresa, email adresa i telefonskih brojeva kupaca, ali ne i do finansijskih informacija klijenata

Izvor: K1info/Klix.ba

23/03/2023 > 22:17

podeli vest:

Ferrari HAKOVAN, kompanija iz Maranela NEĆE DA PLATI otkupninu
Foto: Youtube PrintScreen/Mesi Tech


Ferrari je potvrdio da su bili žrtve sajber napada, posle kojeg su ih kontaktirali hakeri, ali kompanija iz Maranela ne namerava da plati otkupninu.

"Prema svojoj politici, Ferrari neće pristati na ucenu i platiti otkupninu, jer bi to finansiralo kriminalne aktivnosti i omogućilo kriminalcima da izvršavaju svoje napade. Posle primljenog zahteva za otkupninu, odmah smo pokrenuli istragu u saradnji sa vodećom globalnom firmom za sajber sigurnost, a kontaktirali smo i relevantne vlasti. Sigurni smo da će istražiti ovaj slučaj u skladu sa zakonom", saošteno je iz Maranela.

Direktor Ferrarija Benedeto Vinja rekao je da su hakeri možda došli u posed imena, adresa, email adresa i telefonskih brojeva kupaca. Međutim, istraga je pokazala da hakeri nemaju finansijske informacije klijenata, kao ni informacije o vozilima koje oni poseduju. Do sada odgovorna strana nije identifikovana.

Ekspreti za sajber sigurnost pozdravili su Ferrarijevu reakciju i složili su se da pristanak plaćanja otkupnine pomaže finansiranju hakera, dok ne postoje garancije za povratak ukradenih podataka.

Foto: Youtube PrintScreen/Mesi Tech

 

Međutim, Ferrarijevi klijenti su zabrinuti jer se njihovi podaci mogu prodati na dark webu i koristiti za činjenje drugih krivičnih dela poput krađe identiteta i prevare.

Ovo nije prvi put da je Ferrari na meti hakera, jer je kompaniju u oktobru 2022. godine napala grupa RansomEXX. Tada je ukradeno 7 GB uputstava za popravke i drugi dokumenti. Da li ista grupa stoji iza novog napada, za sada nije poznato.

Proizvođači automobila su postali češća meta hakera u poslednje vreme. Međutim, uprkos tome, industrija najmanje plaća otkupnine "belim" hakerima koji pronalaze ranjivosti i otkrivaju ih kompanijama.

Ferrari se udružio sa vodećom firmom za sajber sigurnost i ovaj incident smatra veoma ozbiljnim. Kompanija je istakla da njene svakodnevne operacije nisu ugrožene.

 

Ostavite komentar