FunBox > Deus ex machina

NAJMANJI AUTO na svetu ima cenu koja NE PRISTAJE uz njegovu veličinu

Ovaj automobilčić dolazi u "uradi sam" varijanti sa cenom od oko 11.700 evra, dok gotova verzija košta čitavih 15.700 evra

Izvor: K1info/index.hr

13/03/2023 > 20:26

podeli vest:

NAJMANJI AUTO na svetu ima cenu koja NE PRISTAJE uz njegovu veličinu
Foto: Youtube PrintScreen/P50cars.com


Ukoliko ste pasionirani ljubitelj emisije Top Gear, onda ste u jednoj od starijih epizoda ovog serijala mogli da se upoznate sa mikroautomobilom Peel P50. Džeremi Klarkson bio je očaran automobilčićem kojim se uputio u prostorije BBC-ja.

Svega 137 cm dugačak i 99 cm širok, automobil u pogledu mera nema konkurenciju. Nastao kao ideja najmanjeg mogućeg motorizovanog prevoznog sredstva koje može povesti jednu osobu i jednu torbu, nije doživeo marketinški uspeh. Proizvedeno je svega 47 primeraka, a do danas ih je ostalo navodno tek 30.

Početkom prošle decenije projekat ovog automobilčića je oživljen, a kompanija je ponudila ručno izrađene replike. Pendine Motors nudi tri modela - klasični P50 (nosi oznaku P.50), ograničenu seriju kabrioleta, kao i zaista posebni Trident.

Međutim, samo originalni P50 nudi se i kao kit car sa motorom snage 2 kW i baterijom koja osigurava pređenih 80 km. Oni koji su zainteresovani za ovakvu "uradi sam" ponudu, treba da znaju da se cena u tom slučaju kreće od 10.379 funti, odnosno 11.700 evra. Nije malo, ali se definitivno radi o zanimljivoj ideji.

Za sklapanje vozila potreban je osnovni alat i ne više od 50 sati rada. Želite li gotov auto, cena je itekako veća - otprilike oko 15.700 evra.

U ponudi je i Turbo verzija sa snažnijim pogonom od 5.76 kW koji povećava maksimalnu brzinu sa 50 na 80 km/h. U ponudi su i verzije sa benzinskim motorom zapremine od 49 do 125 ccm.

Originalnu verziju pokretao je DKW-ov jednocilindrični motor od 50 kubnih centimetara. Motor je bio uparen sa 3-stepenim menjačem, ali bez rikverca, pa je automobil unazad mogao jedino ako izađete iz njega, podignete zadnji kraj i okrenete ga. Svi primerci bili su namenjeni stanovnicima ostrva Man.

 

Ostavite komentar