Ekonomija > Čuvarkuća

VOĆE NA PIJACAMA I DALJE PRESKUPO, A EVO ŠTA SE DEŠAVA SA CENOM POVRĆA Najgori scenario tek sledi

Izvor: K1info

17/06/2025 > 10:25

podeli vest:

VOĆE NA PIJACAMA I DALJE PRESKUPO, A EVO ŠTA SE DEŠAVA SA CENOM POVRĆA Najgori scenario tek sledi
Foto: RINA


Za razliku od voća, čijim cenama su kupci iznenađeni ove sezone zbog prolećnog mraza koji je obrao voće pa ga sada nema i zbog čega je skupo, kod povrća je malo drugačija priča. Pijačne tezge pune su domećeg povrća dospelog u plastenicima ili jesenas posejanog na otvorenim poljima.

U pogledu cena nema značajne razlike u odnosu na prošlu godinu u ovo doba. Kupci su navikli na više cene i ne bune se, svesni klimatskih promena sa kojima više nije moguće održaviti nijednu biljnu proizvodnju ukoliko se površine ne navodnjavju. 

Lanjska godina je bila sušna. Ova za sada nije, ali je kiša potrebna i ukoliko izostane u narednom periodu, povrtarima će opet biti teško da povrće na otvorenim poljima odgaje uprkos sistemima za navodnjavanje, koji predstavlja najveći trošak u proizvodnji.

Na pijačnim tezgama povrće nude prodavci koje su uposlili povrtari. Kažu da je promet dobar i da su zadovoljni kvalitetom robe koja im svakodnevno stiže i da im ništa od povrća ne ostane za sutra.

Na najprometnojoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu najskuplji su boranija, spanać, grašak i veza mlade šargarepe. Ovo povrće i lane je bilo skupo na početku sezone, a i kasnije tokom godine. Kilogram boranije košta 400 i 500 dinara, pola kilograma spanaća 200 dinara, ali se prodaje i za 350 dinara kilogram, kilogram graška je 300 dinara, a veza mlade šargarape je 150 dinara, odnosno kilogram 250 dinara. Sezona mladog krompira je uveliko u toku pa je i cena znatno niža nego što je bila kada je krenuo da se prodaje. Krompir košta 100 dinara a po toj ceni se može kupiti i kilogram ozimog crnog luka.

Kilogram paprike babure je 200 i 250 dinara. Paradajz se nudi po ceni od 180 do 250 dinara, a kilogram krastavaca je 100 i 120 dinara.

Skupa proizvodnja

Dr Đorđe Vojnović kaže da je proizvodnja povrća jedna od najskupljih u poljoprivredi, jer povrtari, u zavisnosti od kulture koju gaje, u startu moraju da ulože nekoliko hiljada evra po hektaru, ne računajući dodatne troškove, poput sezonske radne snage, goriva i navodnjavanja, koje je iz godine u godinu sve intenzivnije zbog visokih dnevnih temperatura.

– Za proizvodnju jednog hektara krompira, recimo, potrebno je izdvojiti između 6.000 i 8.000 evra – zaključio je dr Đorđe Vojnović.

Salata puterica je 70 dinara, koliko košta i veza peršuna, dok su prolećne tikvice od 70 do 100 dinara kilogram. 

I u marketima cena povrća ne razlikuje se znatnije u odnosu na pijačne. Jedino što kilogram paprike babure u jednom trgovinskom lancu košta skoro 300 dinara kilogram.

Docent Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Đorđe Vojnović izjavio je za Dnevnik da je ova godina trenutno povoljna za proizvodnju povrća.

– Istina je da je u drugoj dekadi marta bilo osam kišnih dana, a u trećoj četiri, što je dovelo do odlaganja sadnje krompira. Međutim, vremenske prilike su se kasnije stabilizovale, pa sada dobro napreduju i krompir i crni luk, kao i paprika i bostan – naveo je dr Vojnović. Prema njegovim rečima, ozimi grašak i spanać imaju odličan prinos, a paprika i paradajz koji se trenutno nalaze u prodaji potiču iz domaćih plastenika, a ne iz uvoza.

– Uprkos visokim troškovima proizvodnje, povrće još nije skupo. Za oko 500 dinara moguće je kupiti sasvim dovoljno povrća za pripremu ručka za četvoročlanu porodicu – naglašava Vojnović.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar