Ekonomija > Biznis

OTKRIVAMO DA LI JE UZGOJ KORNIŠONA ODLIČAN BIZNIS Evo šta kaže dama koja se tim poslom bavi već 3 godine

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

10/09/2025 > 09:48

podeli vest:

OTKRIVAMO DA LI JE UZGOJ KORNIŠONA ODLIČAN BIZNIS Evo šta kaže dama koja se tim poslom bavi već 3 godine
Foto: Shutterstock


Uzgajanje kornišona je preuzelo primat u seoskim investicijama. Iako složen, može da bude veoma isplativ proces uz dobru organizaciju, opremu i znanje. Ulaganja nisu zanemariva, ali ukoliko uslovi budu pogodni, prihodi su i više nego dobri.

Evo šta kaže Violeta, koja se uzgojem kornišona bavi treću godinu za redom. 

"Kornišone smo počeli da gajimo pre tri godine, jer smo čuli da je dosta isplativo. Svake godine se menjaju sadnice, a sama priprema zemljišta pre branja nije naročito zahtevna. Pre sadnje doda se đubrivo i iskopaju se brazde da se posade biljke. Između biljki se pravi otprilike razmak oko 15 cm."

Za početak , kao i u svakom poslu, neophodna su ulaganja, a Violeta ističe da ulaganja nisu zanemariva, ali su neophodna, kako bi sadnice mogle da se održe. Sa druge strane, sadnice veoma brzo daju plod, pa samim tim prihod se postiže za kraći vremenski period.

Shutterstock

"Mi imamo 700 stabljika. Na tih 700 stabljika, ulaganje bi bilo negde oko 50.000 dinara, računajući sadnice, sredstva za prskanje, sredstva za navodnjavanje i prihranu," ističe sagovornica InfoKG.

Ukoliko planirate da pokrenete ovaj biznis, Violeta otkriva šta vam je sve potrebno da kupite, ali i koje savete treba da poslušate i primenite pri proizvodnji.

"Kao što sam već rekla, potrebno je pravljenje brazda, sadnice, creva, folija, mreža, sredstva za prskanje i prihrana. Na početku sadnice se pleve i prskaju protiv poleganja. Kada krenu da listaju, skidaju im se 3-4 zaperka da bi se provukli kroz mrežu. Nakon toga se vrši plevljenje na svaki drugi zglob, skidaju se zaperci, kako bi se oformila biljka. Krastavci se sade početkom juna i za 20 dana treba da počnu da daju plod. Ako dobro napreduju, berba im se završava polovinom septembra."

Nekada može da bude teško da se sadnice održe, a na to najviše utiču vremenski uslovi, kao i različiti tipovi insekata i bolesti.

"Ukoliko krenete da se bavite proizvodnjom krastavaca najbitnije je da se posavetujete sa nekim ko je već to radio, kao i sa iskusnim stručnjakom iz poljoprivredne apoteke. Krastavce je potrebno prskati protiv grinje, tripse (vrsta bube), buvaća, grinje, plamenjače. Krastavci se prskaju na svaka 3 do 4 dana. Prihrana im se stavlja na svaka dva dana. To se sprovodi u cilju zaštite sadnica od bolesti i dodatne ishrane, kako bi se sadnice održale. Veoma je bitno svakodnevno zalivanje. Krastavci traže dosta vode, jer 92 posto krastavca čini voda. Teško se održavaju ako je sušna godina kao ova, a nemate dovoljno vode za polivanje. Potrebno je dva creva sa sistemom navodnjavanja kap po kap."

Violeta ističe da je berba krastavaca vrlo isplativa investicija i da su troškovi ulaganja mali u odnosu na mogućnost zarade.

"Krastavci se beru svaki dan, oni koji su srednje veličine. Vrlo brzo prezru, tako da mora da se vodi računa da svi spremni za branje, budu obrani. Otkupna cena im je odlična. Otkup se vrši svako veče kada se završi branje na dnevnom nivou. Prva klasa se otkupljuje za 140 dinara, druga za 100, a treća za 20 dinara. Svaka biljka može da da od 3,5 do 5 kilograma krastavaca."

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar