VIRUS HARA SRBIJOM! Čekaonice su prepune, a ove najčešće simptome nikako ne smete ignorisati
Simptomi gripa javljaju se naglo i teško popuštaju
03.02.2025
VestiJabuke su hranljivo i zdravo voće koje je dostupno preko cele godine, a koriste se i u raznovrsnim jelima
podeli vest:
Jabuke su omiljeno voće širom sveta, poznate po svom osvežavajućem ukusu i brojnim zdravstvenim prednostima. Međutim, često se postavlja pitanje: da li boja jabuke utiče na njenu nutritivnu vrednost i koja je najzdravija – zelena, žuta ili crvena?
Foto: Freepik.com
Nutritivna vrednost jabuka
Bez obzira na boju, sve jabuke su bogate vlaknima, vitaminima i antioksidansima. Prosečna nutritivna vrednost na 100 grama jabuke je sledeća:
Energetska vrednost: 52 kcal
Ugljeni hidrati: 13,8 g
Šećeri: 10,4 g
Vlakna: 2,4 g
Proteini: 0,3 g
Masti: 0,2 g
Ovi podaci mogu blago varirati u zavisnosti od sorte i zrelosti ploda.
Simptomi gripa javljaju se naglo i teško popuštaju
03.02.2025
VestiOvu vitaminsku bombu uzimajte tri puta dnevno po jednu kašiku, najbolje pre obroka
03.02.2025
VestiRazlike između zelenih, žutih i crvenih jabuka
Iako su osnovne nutritivne vrednosti slične, postoje određene razlike između različitih boja jabuka:
Zelene jabuke: Obično imaju nešto manje šećera i blago su kiselkastog ukusa. Sadrže nešto više vlakana, što može doprineti boljoj probavi.
Crvene jabuke: Često su slađe i imaju viši sadržaj antioksidanasa, posebno antocijanina, koji su odgovorni za njihovu crvenu boju.
Žute jabuke: Imaju blagu aromu i balansiran ukus između slatkog i kiselog. Njihov nutritivni profil je negde između zelenih i crvenih sorti.
Foto: Pixabay.com
Koju jabuku odabrati?
Izbor između zelene, žute ili crvene jabuke zavisi od vaših ličnih preferencija i nutritivnih potreba:
Ako pazite na unos šećera: Zelene jabuke, poput sorte Granny Smith, mogu biti bolji izbor zbog nižeg sadržaja prirodnih šećera.
Ako tražite antioksidanse: Crvene jabuke mogu pružiti veći unos ovih korisnih jedinjenja.
Za balansiran ukus: Žute jabuke nude blagu slatkoću i kiselost, što ih čini univerzalnim izborom za različite namene.
Na kraju, sveže i neprerađene jabuke, bez obzira na boju, pružaju brojne zdravstvene benefite. Uključivanje različitih sorti u ishranu može obezbediti raznovrsnost hranljivih materija i ukusa.
BONUS VIDEO:
Stručnjaci tvrde da mora da se podigne obuhvat vakcinacije MMR vakcinom na najmanje 95 odsto, koliko je neophodno da bi epidemija prestala
02.02.2025
VestiS obzirom na bogat sadržaj vitamina i minerala, može biti deo različitih dijetalnih planova i pomoći u mršavljenju
01.02.2025
VestiNe posežite odmah za tabletama, probajte prirodne alternative
01.02.2025
VestiPokazalo se da smanjuje umereni do jak akutni bol kod odraslih u odnosu na početnu vrednost za oko 50 odsto za 48 sati
31.01.2025
VestiDa se vratimo na gledanje filmova vikendom, danas imamo italijanski istraživački film iz 1972. o životu i smrti Enrika Mateija.
pre 6 sati
KolumnaReditelj je izazvao bes javnosti na Kanskom festivalu kada je na konferenciji za novinare povodom filma "Melanholija" rekao da je nacista
12.02.2025
SudbineDragoljub Vojnov ostaće upamćen po brojnim ostvarenjima koje i danas ne gube na popularnosti
12.02.2025
Sudbine
Ostavite komentar