Zdravlje

ŠTA SVE UNOSITE U ORGANIZAM SAMO JEDNOM PORCIJOM TUNJEVINE Naučnici upozoravaju na moguće rizike

Iako bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, može nositi i određene zdravstvene rizike

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

13/12/2024 > 10:46

podeli vest:

ŠTA SVE UNOSITE U ORGANIZAM SAMO JEDNOM PORCIJOM TUNJEVINE Naučnici upozoravaju na moguće rizike
Foto: Shutterstock


Tunjevina je omiljen izbor mnogih kada je reč o brzom i zdravom obroku i za vreme posta, ali da li ste se ikada zapitali šta zapravo unosite u organizam konzumiranjem ove ribe? Nedavna istraživanja otkrila su da tunjevina, iako bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, može nositi i određene zdravstvene rizike.

Foto: Shutterstock

 

Šta kažu naučnici?

Prema studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Bingamtonu, konzerva tunjevine može sadržavati do 18 mikrograma žive. Ovo je značajno, jer preporučeni maksimalni nedeljni unos žive iznosi samo 1,6 mikrograma po kilogramu telesne mase. Redovno konzumiranje tunjevine može dovesti do akumulacije žive u organizmu, što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući oštećenje moždanih ćelija i povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Sindrom propusnog creva i cink u konzerviranoj tunjevini

Još jedna zabrinjavajuća činjenica otkrivena u studiji odnosi se na visok nivo cinka u konzerviranoj tunjevini. Cink, iako esencijalan za zdravlje, u velikim količinama može doprineti razvoju sindroma propusnog creva. Ovo stanje omogućava štetnim jedinjenjima da kroz crevne zidove dospeju u krvotok, što može oslabiti imuni sistem i povećati rizik od autoimunih bolesti.

Koliko tunjevine je bezbedno?

Nutricionisti i zdravstveni stručnjaci preporučuju umerenost u konzumaciji tunjevine. Preporuka je da se ne unosi više od jedne do dve porcije nedeljno, posebno kod osetljivih grupa poput trudnica i dece. Kod njih je potreban dodatni oprez zbog potencijalnog uticaja žive na razvoj mozga i nervnog sistema.

Foto: Shutterstock

 

Benefiti tunjevine – uz pravu meru

Iako nosi rizike, tunjevina je bogat izvor proteina, vitamina D i omega-3 masnih kiselina koje povoljno utiču na zdravlje srca i mozga. Međutim, važno je birati proizvode od proverenih proizvođača i, kada je moguće, odlučiti se za svežu tunjevinu umesto konzervirane.

Da rezimiramo

Tunjevina može biti zdrav i hranljiv izbor, ali samo uz pravilno doziranje. S obzirom na rizike povezane sa prekomernim unosom, ključno je pratiti preporuke stručnjaka i konzumirati ovu popularnu ribu umereno. Na taj način, možete uživati u njenim koristima bez narušavanja zdravlja.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar