
VOĆE u borbi PROTIV povišenog holesterola
Voće spada u grupu namirnica koje može da snizi holesterol i kontroliše nivo krvnog pritiska
podeli vest:

Visok holesterol znači da u krvi ima previše masne supstance što potencijalno postaje opasno stanje jer može da formira naslage u krvnim sudovima, ograničavajući protok krvi, a što za posledicu ima pojavu srčanog i moždanog udara.
Glavni faktor rizika za visok holesterol je ishrana, a hrana bogata zasićenim mastima najviše doprinosi tome. Međutim, ishrana takođe može da pomogne u smanjenju nivoa holesterola.
Stručnjaci navode da je dodavanje breskve u ishranu dobro za svakoga ko ima problem sa povišenim holesterolom.
Breskve su odlične za držanje nivoa holesterola pod kontrolom jer imaju malo zasićenih masti i odličan su izvor vlakana, a vlakna mogu da pomognu u smanjenju holesterola na nekoliko načina
1. Vezivanje za holesterol
Rastvorljiva vlakna mogu da se vežu za holesterol u digestivnom traktu, sprečavajući apsorpciju u krvotok. Tako se smanjuje količina holesterola koja je dostupnu telu za upotrebu ili skladištenje.
2. Povećanje izlučivanja žučne kiseline
Rastvorljiva vlakna takođe mogu da povećaju izlučivanje žučnih kiselina koje nastaju od holesterola u jetri i važne su za varenje. Kada se vlakna vežu za žučne kiseline u crevima, to podstiče njihovo eliminisanje iz tela. Istovremeno se podstiče jetra da koristi više holesterola za proizvodnju novih žučnih kiselina i na taj način smanjuje se ukupni nivo holesterola.
3. Usporavanje varenja
Hrana bogata vlaknima, poput breskve, potrebno je duže da se vari u poređenju sa prerađenom hranom. Sporo varenje pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i sprečava brze skokove insulina koji mogu da doprinesu proizvodnji holesterola u telu.
Foto: Pixabay.com
Flavonoidi i stilbeni snižavaju holesterol
Studija objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics otkrila je da breskve spadaju među voće koje snižava nivo holesterola zbog sadržaja flavonoida i stilbena.
Ispitivanje na skoro 1.400 ljudi pokazalo je da su ljudi, koji su konzumirali breskve, kao i jabuke, šljive ili kruške, imali snižen nivo lipida, odnosno masti u krvi. Studija je otkrila da su najbogatiji izvori flavonoida i stilbena grupa voća u koju spadaju jabuka, šljiva, kruška i breskva.
Rezultati takođe pokazuju da flavonoidi u ishrani mogu da imaju dobar efekat na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i na kontrolu nivoa krvnog pritiska. Istraživanje takođe ukazuje da konzumiranje soka od breskve i šljive štiti od kombinacije metaboličkih poremećaja izazvanih gojaznoću, uključujući hiperglikemiju, otpornost na insulin i leptin, dislipidemiju i oksidaciju lipoproteina niske gustine.
NAPITAK s JAGODAMA smanjuje NADUTOST i ubrza probavu
Nadutost stomaka je osećaj, koji se javlja usled rastezanja creva i proizvodi osećaj napetosti, punoće, krkljanje u stomaku, a ponekad i bol
09.06.2023
VestiAko ste depresivni ili anksiozni, IZBEGAVAJTE OVU HRANU
Ukusno - da, zdravo - ne. Evo kako neke omiljene poslastice i pića deluju na našu psihu
08.06.2023
VestiGLADNI ste čim ujutru OTVORITE OČI? Ovo može da bude uzrok...
Verovatno ste primetili da neki ljudi moraju da jedu čim ustanu, dok neki doručak ostavljaju za kasnije ili ga preskaču?
07.06.2023
VestiDa li TREŠNJE stvarno GOJE i koliko bi trebalo da ih POJEDEMO dnevno?
Trešnje su savršene za tople dane jer hidriraju organizam i osvežavaju ga. One nas brzo zasite, smanjuju apetit i ne sadrže masnoću
06.06.2023
VestiSVEŽE JUTRO U SRBIJI Pljuskovi tokom prepodneva, a evo kada stiže stabilizacija vremena
U prestonici će tokom popodneva duvati košava
15.09.2025
Vesti
Ostavite komentar