Vesti > Društvo

DANICA GRUJIČIĆ O OBOLJEVANJU OD RAKA! Evo kako ZAGAĐENA ŽIVOTNA SREDINA utiče na zdravlje, dotakla se i RIO TINTA

Danica Grujičić kaže da je u Srbiji porast malignih oboljenja kod deca dva i po puta veća u odnosu na Evropski prosek

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

11/07/2024 > 13:18

podeli vest:

DANICA GRUJIČIĆ O OBOLJEVANJU OD RAKA! Evo kako ZAGAĐENA ŽIVOTNA SREDINA utiče na zdravlje, dotakla se i RIO TINTA
Foto: K1 televizija


Danica Grujičić, gostujući u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, istakla je značajne faktore koji utiču na zdravlje ljudi, posebno u kontekstu oboljenja kao što su rak i njihove veze sa životnom sredinom. 

- Postoje dva osnovna razloga za oboljevanje od raka, a to su genetika i životna sredina. Zbog posebnog porasta malignih bolesti koje su vrlo raznolike, ne možemo imati jedno antitelo ili jedan lek za sve bolesti, što je posledica uticaja životne sredine. Dvadeseti vek je doneo tehnički napredak i olakšanje ljudima, ali je istovremeno došlo i do povećanja zagađenja životne sredine, uključujući i promene klime - kaže dr Grujičić.

 

Ona napominje da je zagađena životna sredina odgovorna za mnoge bolesti.

- Životna sredina, pored malignih bolesti, utiče i na respiratorni sistem, kvalitet vode na bubrege, dok hrana koju jedemo utiče na digestivni sistem. Genetiku možemo klasifikovati za određene bolesti. Kada znamo da u porodici postoji neka maligna bolest, znamo da će pacijent u tom slučaju dobiti tumor na određenom mestu. To možemo prepoznati na osnovu magnetne rezonance - dodaje.

Doktorka Danica Grujičić napominje da za Rio Tinto mora da se organizuje komisija nezavisnih stručnjaka. 

- Kada je u pitanju Rio Tinto, postoje različita saopštenja koja daju obrazovani ljudi. Moja osnovna zamerka je što Rio Tinto ne bi trebao da vrši procenu uticaja na životnu sredinu; to mora da uradi država, koja se stalno brine o svojim građanima. Ako želimo mir i jedinstvo, nezavisni stručnjaci koji nisu imali kontakta sa Rio Tintom moraju formirati komisiju - kaže doktorka i dodaje: 

- Zbog zbunjujućih informacija o Rio Tintu, treba formirati komisiju u ime države koja će imati dovoljno vremena da sve detaljno razmotri. Struka mora biti iznad politike. Svi toksini koji mogu ugroziti životnu sredinu, poput hemikalija i otpadnih voda, za mene kao lekara su neprihvatljivi. 

Što se tiče benefita od Rio Tinta, Danica kaže:

- Poznajem ljude koji se bave životnom sredinom i protive se tome, ali takođe poznajem geologe sa rudarskog fakulteta koji smatraju da je to moguće. Čula sam da postoje tehnologije koje omogućavaju da se neželjeni efekti i talog efikasno kontrolišu i ne ugrožavaju životnu sredinu. Takođe sam čula da je proces toliko skup da eksploatacija litijuma možda nije ekonomski isplativa. Da li je to tačno ili ne, ostaje da se vidi do septembra - dodala je bivša ministarka zdravlja.

Foto: K1 televizija

 

Govorila je i o posledicama NATO bombardovanja. 

- Ono što smo mi videli, neposredno posle, a to je na šta su veterinari obratili pažnju to su životinje koje su se rađale i njihovi plodovi, patološki. Da li sa dve glave, bez noge. Kod ljudi smo primetili evidentan porast malignih bolesti, patološke trudnoće, veću agresivnost malignih bolesti. Radili smo zajedno sa Institutom za hemiju istraživanje analize krvi kod dece koja su operisana zbog malignog tumora na malom mozgu, tu je određivan prirodni Uranijum, koji je bio višestruko povišen u odnosu na zdravu populaciju. Da li se majka našla u nekoj situaciji dok je bila trudna sa tim detetom, ili se dete negde kontaminiralo je pitanje. Ono što možemo da uradimo je da čuvamo životnu sredinu, jer ona utiče na sve. 

Danica Grujičić kaže da je u Srbiji porast malignih oboljenja kod deca dva i po puta veća u odnosu na Evropski prosek, ali i napominje da u Evropi postoji metoda koja u našoj zemlji mora da se poboljša.

- Imala sam jedno dete, koje sam operisala. Dete je imala komplikaciju operacije malog mozga, to je bio jedan sindrom mutizma, gde nije govorio neko vreme, strašno je balavio. Tada je bilo prvo zračenje, a on je posle kada je trebao da prima hemioterapiju, otišao u Francusku. Dete se vratilo potpuno normalno. Odmah sam tražila da vidim koji su to lekovi, to su lekovi koje bi on dobio i kod nas, ali fizikalna terapija je bila presudna. Majka je morala da izlazi kada vežbao, koliko je vrištao, ali dete se oporavilo. E to je ono što nama na pojedinim mestima nedostaje. Intenzivna fizikalna terapija, posebno kod dece nekada morate da uradite radikalnu operaciju, ne smete da ostavite minimalno krvarenje na mozgu - kaže Danica.

Foto: Pixabay.com

 

Ona napominje da za decu potoje svi neophodni lekovi.

- Fond je uvek za decu odobravao sve lekove. Oni su uvek izlazio u susret - dodaje dr Grujičić.

Prema njenim rečima balkanske zemlje su prve u Evropi po broju smrtnosti od malignih bolesti. 

- Mi, Crna Gora, Hrvatska, i Mađarska se smenjuju na listi. Poslednje saopštenje koje smo mi čuli da sa leve strane Dunava iz Pančeva su mnoge toksične materije ispuštane u Dunav, kako ne bi otišlo u vazduh i svi se potrovali. Na levoj obali Rumunije su registprovali povećanje malihgnih bolesti, moguće je da se neki talog napravio od tih materija - rekla je doktorka. 

Danica Grujičić govorila je i o čudotvornim izlečenjima raka u manastirima. 

- Mislim da je to pre greška u dijagnostici. Vera je izuzetno važna, kao i podrška prijatelja, roditelja, dece. Imate ljude koji nose tu svoju bolest nose tu svoju bolest, oporave se i kažu da će se izlečiti, dok imate ljude koji i kada su dobro prizivaju bolest. Zato su neophodni psiholozi, psihijatri, koji će biti po bolnicima i da im daju moral - dodaje Danica.

Ona je govorila i o upotrebi antidepresiva:

- Jesam, zato što sam imala prilike da vidim čak i svoje prijatelje pre i posle uzimanja antidepresiva, ali nikako ih ne možete uzimati na svoju ruku, mora struka. Mora neko da popriča sa vama. Postoje psihijaatrijska oboljenja bez kojih jednostavno se ne može, ali postoje i oboljenja psihe koja nisu oboljenja, već određeni problemi koji nastupe kod svakog od nas i gde vam stručni podršku dati vaši najbliži, već mora psiholog ili psihijatar. 

Danica Grujič se osvrnula i na učešće naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu.

- Ne zalažu se mnogo, nisam ih ni gledala. Da oni trče sve vreme. Pojedinci se ponašaju kao balerine. Rezultat je stvar sreće, ali kada vidite da neko izgarа na tom terenu, kao Đoković, zato ga svi vole, pa i neka izgubi, on će biti legenda. Mora da se oseti to da igraš za reprezentaciju, predstavljaš Srbiju. Iza tebe je šesti i po miliona ljudi, moraš to da poštuješ, istrči - zaključila je dr Danica Grujičić u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.

Ostavite komentar