Vesti > Društvo

Rusija pravi PERSONALIZOVANU VAKCINU PROTIV RAKA! Doktori za K1 o tome koliko je realno da kancer bude IZLEČIV

Ovaj inovativni pristup podrazumeva stvaranje vakcina koje su prilagođene za svaku specifičnu vrstu raka

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

18/06/2024 > 12:55

podeli vest:

Rusija pravi PERSONALIZOVANU VAKCINU PROTIV RAKA! Doktori za K1 o tome koliko je realno da kancer bude IZLEČIV
Foto: K1 televizija


Ruski naučnici su uveliko u procesu razvoja personalizovane vakcine protiv raka, koristeći jedinstvenu tehnologiju za proizvodnju vakcina specifično namenjenih za različite vrste kancera. 

Ovaj inovativni pristup podrazumeva stvaranje vakcina koje su prilagođene za svaku specifičnu vrstu raka, što bi moglo revolucionizovati tretman ovih bolesti u budućnosti. Predklinička testiranja vakcine su već otpočela, otvarajući pitanje koliko je realno očekivati da kancer postane izlečiva bolest. 

Profesor dr Vladimir Kovčin i profesor dr Sergej Boljević, koji se javljalja iz Moskve, objašnjavaju o kakvim je zapravo vakcinama reč.

- Otkrivanjem genskog koda, kada je genom čoveka pročitan, dosta toga se novog saznalo i iskoristilo u mnogim oblastiima mediciine, za lečenje različitih oblika bolesti, tako i karcinoma. Otkrićem tih gena kojii dovode do umnožavanja i specifičnosti maligne ćelije odnosno produkcije proteina koji su svojstveni samo za taj određeni tumor, došlo se do mogućnosti da se naprave vakcine, odnosno da se sintetišu antitela ili da naš organizam se pobudii da prepozna te proteine kao strane i da napada te maligne ćelije - rekao je prof dr Kovčica i dodaje da će se praviti specifične vakcine za svakog čoveka koji je oboleo od raka:

- Cilj je da se proizvede lek ili vakcina specifična za tumor samo jednog čoveka, odnosno onoga ko je bolestan. Nije u pitanju Pfizerova vakcina. Kada je bio COVID, pričalo se o mogućnosti da se napravi na istoj tehnologiji da se naprave vakcine protiv karcinoma. To je otprilike tačno, u smislu da tim MRA tehnologijama možete da proizvedete protein koji je specifičan za određenog pacijenta. MRA je neka vrsta kompjuterskog programa, koji daje nešto. MRA je genski materijal koji onmogućava da naše ćelije sintetišu određene proteine. Tako i tumori imaju svoj MRA odnosno DNK, koji sinetetišu određene proteine koji su svojstveni za taj tumor. Oni se ponašaju kao strani i to je nešto što naš imunski sistem prepoznaje na tumoru i napada ga. Cilj je da se proizvede što više tih proteina da bi se, naš imunski sistem pobudio i napao tumor koji je kod određenog pacijenta  - dodaje profesor.

Foto: K1 televizija

 
Da li je princip isti i kod pacijenata koji imaju metastaze?

- Dejstvo tih vakcina je sistemsko, bez obzira da li pacijent ima samo sistemski tumor ili ima mestaze tog tumora, jer sve te strane ćelije imaju te proteine. To je isti protein, koji je kod samog jednog čoveka, nije iskosristljivo kkod nekog drugog. 

Vakcinacija

- Primaju se nekoliko vakcina. Ovde je princip da se pobudi sistem koji ne prepoznaje tumor, jer svi tumori se skrivaju od imunskog sistema nekom vrstom komunikacije i zavaravanjem naših belih krvnih zrnaca da tumori nisu strani, pa organizam ne reaguje, a tumor raste. Pomoću vakcina koje proizvode veliki broj proteina i aktiviraju sistem, daju se i lekovi koji blokiraju komunikaciju između malignih ćelija i tumora, sprečavajući tumor da vara naš imunski sistem. Na taj način se jednostavno probudi imunski sistem, a pošto postoje mnogi antigeni specifični za taj tumor, brzo se proizvode antitela i aktiviraju bela krvna zrnca da napadaju tumor. Prva vakcina aktivira imunski sistem, aktiviraju se spavajuće bele ćelije koje treba da napadaju, a dodatkom novih količina antigena putem revakcinacije, povećava se broj antitela i imunski sistem postaje mnogo jači, napadajući maligne ćelije.

Postoje centri i u Evropi koji se bave time i proizvode neku vrstu personalizovane vakcine, na osnovu peptida, tih proteina koje stvara tumor. Postoji jedna veliika laboratorija Tidingenu, koja se time bavi, i sigurno još mnogo centara pravi neku vrstuvakcine, ali još uvek te metode nisu standardizovane.

Foto: K1 televizija

 
Uspešnost

- Prema podacima koji još uvek nisu potpuno objavljeni, ovi tretmani su mnogo efikasniji od svih drugih dosadašnjih metoda lečenja. Kada govorimo o izlečenju, ne možemo biti sigurni, ali kada je u pitanju terapijski odgovor – gde se podrazumeva smanjenje tumora ili privremeno potpuno uništenje – ti procenti dostižu preko 80%. U početnoj fazi lečenja operacija nije obavezna, ali ukoliko se tumor smanji dovoljno, kasnije može biti potpuno uklonjen, često u kombinaciji sa drugim metodama poput radioterapije i hemioterapije.

Profesor Boljević u emisiji "Uranak" na televiziji K1 otkriva u kojoj fazi je Rusija sa vakcinom protiv raka

- Vakcina se koristi zato što aktivira imunološki sistem. Sve ostalo nema veze sa vakcinama koje koristimo za druge bolesti, jer se ova vakcina protiv raka daje bolesnicima. U Institutu Kamaveja radi se nešto drugačije. Izvlače se mutacije iz ćelija raka kod svakog pacijenta, koje se zatim koriste za proizvodnju citotoksičnih ćelija. Ove ćelije prepoznaju i napadaju ćelije raka sa tom mutacijom. Ovaj princip biće do kraja godine testiran na životinjama, trenutno se sprovode klinička ispitivanja - kaže.

Kako je rekao, prvi pacijenti će dobiti ovu vakcinu krajem godine.

- Trenutno se vrše ispitivanja na miševima, pri čemu se jedna grupa izlaže obliku melanoma, dok druga grupa dobija vakcinu. Miševi koji nisu primili vakcinu umiru za 19 dana, dok oni koji su je primili i dalje žive. Rezultati su zaista fantastični i smatramo da će ovo pomoći u slučajevima raka koji se teško leče hirurgijom ili hemioterapijom. Vakcina će biti primenljiva za sve vrste raka i u svim stadijumima, ali treba biti oprezan. Trenutno se istražuje na životinjama, ali kada se pređe na ljude, neophodna je velika opreznost zbog poznatih rizika i toksičnosti preparata. Biće potrebno vreme. Ne možemo reći da je sve gotovo, ali istraživanje koje se sprovodi u tri velika onkološka instituta u Moskvi je veoma perspektivno i pruža nadu da možemo pobediti rak -  zaključio je prof. dr  Boljević u emisiji "Uranak" na televiziji K1 i dodaje da se vakcine u Rusijii prave iz državnog budžeta, što znači da će ući u spiskove i svaki bolesnik će ih dobijati besplatno.

Ostavite komentar