Vesti > Društvo

Kako iskoreniti TREND POPRAVLJANJA OCENA od strane RODITELJA? Psiholog za K1 o NASILJU i ponašanju učenika u školama

Kada bi se napravila dobra kopča između roditelja i škole, siigurno ne bi dolazilo do incidenata, rekla je Lajović

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

18/06/2024 > 10:49

podeli vest:

Kako iskoreniti TREND POPRAVLJANJA OCENA od strane RODITELJA? Psiholog za K1 o NASILJU i ponašanju učenika u školama
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić/K1 televizija


Zaštitnik građana najavljuje predlog izmena Zakona o obrazovanju, ukazujući na apsurdnu situaciju u školama. Svaka povreda nastavnika u prostoru gde se očekuje da vaspitava i obrazuje decu predstavlja ozbiljnu povredu, izjavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović. 

Postavlja se pitanje koliko će incident u školi "Jovan Dučić" uticati na dalje ocenjivanje učenika i malu maturu? U emisiji "Uranak" na televiziji K1 na ovu temu razgovaramo sa Biljanom Lajović, psihologom.

- Svaka situacija koja zahteva pokazivanje znanja ili veština je stresna, a svaki stres predstavlja napad na organizam. To su sastavni delovi života. Strašnije je kako postupamo kada dođemo do male ili velike mature i kako pripremamo decu. Da li je osam godina dovoljno dobra priprema, tako da kada izađu na završni ispit, nemaju paniku? Život se sastoji od prepreka koje moramo naučiti da prevazilazimo, ali mi moramo znati kako da pripremimo decu da podnesu teret koji odgovara njihovom uzrastu, a ne da im dodatno opterećujemo leđa, pa se potom čudimo kako se ponašaju  - rekla je Lajović na samom početku.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 
Trend popravljanja ocena od strane roditelja

- Trend popravljanja ocena postoji dugo. Počeo je inflacijom vukovaca. Ranije, kada ste imali dva vukovca u odeljenju, to je bilo odlično. Sada imate pola odeljenja koje je odlično, što nije moguće prema zakonima statistike i verovatnoće. Nije realno da pola dece bude odlični đaci. To nisu realne ocene. Ne ocenjuje se samo znanje, posebno u osnovnoj školi, već postoji više komponenti. Ocena je deo složenog procesa nastave. Ranije su roditelji dolazili u školu i pritiskali nastavnike. Poslednjih deset dana dolaze da traže bolje ocene od svakog nastavnika. To je trend nezasluženog dobijanja ocena. Kada bi se napravila dobra kopča između roditelja i škole, siigurno ne bi do ovoga dolazilo.

Natavnica biologije, OŠ "Jovan Dučić", pretučena je od strane majke jedne učenice kojoj je određen pritvor do 30 dana.

- To je jedna od najvažnijih tačaka, jer ako ona provede 30 dana u pritvoru i tako se završi. I niko to više ne prokomentariše, i to ne prouzrokuje donošenje nekih novih pravila da nema preskakanja, onda imamo šansu da se promeni. Bojim se da u našem društvu je sistem urušen, jer ne bih volela da se prilagođavamo sistemu vrednosti u kome ako nam se nešto ne sviđa, da rešavamo silom. Postoje bazični postulati ljudske vrste koji bi morali da postoje u svakom društvu. Bojim se da je to urušeno - kaže Lajović i objašnjava da je ovaj primer pokazao na koga su deca.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Ovaj primer je pokazao kakva su deca. Imali smo slučaj u 'Svetom Savi' i sve je to zgusnuto u nekoliko dana. Da godina traje još malo, pitam se šta bi bilo. Imamo situaciju sa nastavnicom muzičkog. Iako već 20 godina pričam da se nasilje ne zaustavlja ćutanjem, već pričanjem o njemu, opet imamo situacije gde ljudi ćute. Ćute u školama kada dođe agresivan roditelj. Ako se učenik ne ponaša kako treba, ćutanje je odobravanje. Onaj ko ne snosi posledice za svoje ponašanje, nastaviće tako da se ponaša. Ako mi to ne promenimo, niko to neće promeniti - dodala je.

Dvojka i trojka više u školi ne dolaze u obzir

- Negujemo neku kulturu dobijanja i davanja, umesto truda, rada, napora i razmišljanja. Iz te kulture davanja došli smo do toga da dvojka, trojka ili četvorka više ne postoje kao ocene. Rekla sam jednom u šali da svima damo petice na početku i da se ne nerviramo oko toga. Svako od nas mora da ima svest o tome šta radi i koliko doprinosi bilo čemu. Poenta osnove škole je da motiviše dete za učenje - rekla je Lajović i poentu male mature: 

- Mala matura je napravljena tako da je ona manji deo ukupnog broja bodova. To se zove završni ispit, a to je pokušaj da se nečim spolja izniveliše poklanjanje ocena. Zavod za unapređenje kvaliteta obrazovanja je radio jednu analizu i ispostavilo se da jedan deo odličnih đaka, čak i vukovci, ima loše rezultate na završnom ispitu, delimično zbog poklonjenih ocena. Upravo je to pokušaj da se ta priča izbalansira. Ocenjivanje je i biće nikad završena priča, jer ne postoji nijedan sistem u svetu koji je doveo do tolikog savršenstva da niko nema primedbe. Prosto je to takva materija, teško je urediti da bude potpuno objektivna, da nikoga ne ošteti i da uzme u obzir svačije specifičnosti.

Biljana Lajović je rekla da jedan veliki sistem kao što je obrazovni, mora da bude dobro organizovan, strukturisan i analiziran šta se dešava.

- Meni bi lično značilo, izvinjavamo se prevideli smo. Izvinjavamo se deci, koji trpe još tu dodatnu tenziju. Volela bih kada se donose tako iznenadne odluke, da se pokaže trunčica elementarnog uvažavanja onoga ko je prekoputa vas i da se objasni da se pomera mala matura zbog toga i toga, time biste rekli da vam je žao što ste ih doveli u takvu situaciju. Ovako samo štura informacija o nečemu što postoji vekovima prethodno. Nadam se da će nam ovo biti lekcija:  Po pravilu je neko od roditelja uzeo slobodan dan, da bi bio sa decom, pa valjda su zaslužili "Izvinite", a mi smo to bacili pod noge. Ne sviđa mi se to ni kao psihologu, a ni kao osobi - rekla je psiholog.

Foto: Shutterstock

 
Oblačenje tokom male mature zbog visokih temperatura

- Treba postupiti razumno. Ne smatram da treba da dolaze skroz razgolićeni i u kupaćim kostimima, ali komotnije - da, sa vodom, čokoladicom - da. Nije poenta da se napravi atmosfera gde su svi pod konac, ali nije ni poenta da dolaze kako god žele. Uvek imamo problem sa tim. Ili da sve raspustimo ili da sve pritegnemo do kraja.

Lajović je u emisiji i ispričala jednu situaciju koja bi svima trebala da bude za nauk.

- Jedan tata čija je ćerka bila na završnom ispitu, bio je jako uznemiren zbog njenog polaganja, pa su pokušavali da je umire zbog cele situacije do nedelje. Tada im je ona rekla: 'Šta ću ja da radim i šta ćete vi da mi kažete ako ja sada podbacim na ovom ispitu?' Tata joj je na to božanstveno odgovorio: 'Srećo, mi ćemo te voleti šta god da uradiš.' Nisam mogla da čujem lepšu rečenicu i zato sam želela da je podelim i da kažem: 'Nemojte decu stavljati pred svršen čin, jer pred njima ima još mnogo ozbiljnih dana i trenutaka - zaključila je Biljana Lajović u emisiji 'Uranak' na televiziji K1.

Ostavite komentar