Vesti > Društvo

Kako da POSAVETUJETE MALE MATURANTE pred veliki dan? Direktorka beogradske škole objasnila kako izgleda POLAGANJE MATURE

Prvi rezultati se očekuju 22. juna, to je već dan kada roditelji mogu da podnesu prigovore, a konačni rezultati stižu 25. juna

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

18/06/2024 > 08:46

podeli vest:

Kako da POSAVETUJETE MALE MATURANTE pred veliki dan? Direktorka beogradske škole objasnila kako izgleda POLAGANJE MATURE
Foto: Tanjug printscreen


Polaganjem testa iz maternjeg jezika danas u 9 časova počinje polaganje završnog ispita za učenike osmog razreda na teritoriji Srbije.

U Osnovnoj školi “Skadarlija” u Beogradu sve je spremno za polaganje završnog ispita, kaže direktorka škole Mirjana Sloboda i ističe da su testovi dostavljeni, zapečaćeni i drže se u sefu, a školu su pregledale nadležne instutucije. Ona je istakla da male maturante savetuju da danas budu opušteni, da ne žure, da pažljivo pročitaju zadatke, bez nervoze.

- Sve je spremno i organizovano za polaganje završnog ispita naših malih maturanata. Testovi su već dostavljeni školi oko sedam sati i nalaze se u sefu. Što se organizacije tiče, i naravno bezbednosti učenika, što nam je najvažnije u ovom trenutku, škola je pregledana od nadležnih institucija, izvršen je 'k-d' (kontra-divezantski) pregled i sve je zaključano - rekla je za Tanjug Mirjana Sloboda, direktorka OŠ “Skadarlija” .

- Test počinje u 9 časova, učenici prema uputstvu su došli u školu najkasnije do 8 i 15 časova i tada smo počeli sa prozivkom, proveravamo da li svi imaju nalepnice, sliku u đačkoj knjižici i u dogovoru sa odeljenskim starešinama do pola 9 se smeštaju u prostoriju u kojoj polažu završni ispit - rekla je Sloboda.

- U našoj školi 64 osmaka polaže ispit u svečanoj, odnosno fiskulturnoj sali škole, za njih dežura osam nastavnika i jedan supervizor. Dovoljno je prostora, prostorija je provetrena, tu je i osveženje i trudimo se da imaju jednu prijatnu atmosferu za polaganje i kako bi što bolje odgovorili na zadatke - rekla je Sloboda.

Foto: Shutterstock

 

- Učenici danas na polaganju pored sebe nemaju ništa osim đačke knjižice, hemijske olovke, vode i neke čokoladice. Mobilni telefoni se ostavljaju ispred učionice, na nekom stolu, tu takođe dežura osoblje škole”, rekla je Sloboda. “Učenici su spremni. Mi smo pre dva meseca imali probni završni ispit, takođe smo tada u skladu sa uputstvom uradili isto ono što ćemo raditi danas, oni su celokupunu proceduru prošli i sve im je poznato - objasnila je Sloboda.

- Ono na čemu mi insistriramo je da ih relaksiramo, da danas budu opušteni, da ne žure, da pažljivo pročitaju zadatke, savet je da ostanu puna dva sata koliko traje test, a po pravilniku prvih 45 minuta ne mogu da izađu sa testa i poslednjih 15 minuta. Strpljivo, pažljivo, lagano i bez nervoze - rekla je Sloboda.

- Prvi rezultati se očekuju 22. juna u subotu, to je već dan kada roditelji mogu da podnesu prigovore putem portala Moja srednja škola, a konačni rezultati stižu 25. juna - rekla je Sloboda.

Ostavite komentar