Vesti > Društvo

Veliki odziv na BESPLATNE PREVENTIVNE PREGLEDE širom Srbije! Pravo imaju SVI GRAĐANI - roditelji, povedite DECU (VIDEO)

Pregledi se obavljaju u 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

26/05/2024 > 12:52

podeli vest:

Veliki odziv na BESPLATNE PREVENTIVNE PREGLEDE širom Srbije! Pravo imaju SVI GRAĐANI - roditelji, povedite DECU (VIDEO)
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Direktor Klinike za pulmologiju KCS Mihailo Stjepanović izjavio je da je, u okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda koja je danas nastavljena širom Srbije, na toj klinici za prvih 15 minuta akcije pregledano više od 50 građana, dodajući da je, u okviru današnje akcije, fokus na fizijatrijskom pregledu dece.

- Po prvi put u okviru ove akcije Ministarstva zdravlja akcenat stavljamo na decu. S obzirom na stil života, koji podrazumeva da naša deca dosta vremena provode za računarom, da su fizički manje aktivna, da nose rančeve, pozivam roditelje da decu školskog i predškolskog uzrasta dovedu na pregled - rekao je Stjepanović za Tanjug.

Istakao je da se pregledi obavljaju u 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije.

- Želimo da skrenemo pažnju na značaj prevencije. Pregledi su dostupni svima, bez obzira da li građanin ima knjižicu. Kao pulmolog savetujem da mislite na svoja pluća, da prošetate i dođete na jedan pulmološki pregled - rekao je Stjepanović.

Dodao je da će trajati i nakon 17 časova ako bude veliko interesovanje građana i da se u narednom periodu može očekivati i nastavak akcije.

Svi pacijenti kod kojih tokom preventivnih pregleda budu uočene nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje.

U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda danas će od osam do 17 časova u zdravstvenim ustanovama biti organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, dok će stariji građani imati priliku da provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, urade tumor marker prostate i obave pulmološki pregled.

Pravo na besplatan pregled imaju i građani bez zdravstvenog osiguranja, a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rendgen pluća.

U protekloj nedelji blizu 23.000 građana obavilo je preventivne preglede, a kod 1.800 njih uočene su zdravstvene nepravilnosti i oni su poslati na dalju dijagnostiku i lečenje.

Ostavite komentar