Vesti > Društvo

TESTIRA SE NACIONALNI IMUNITET! Velika studija u Beogradu: Evo kako da BESPLATNO proverite ANTITELA na zarazne bolesti

Informacije dobijene studijom pružile bi uvid u nivo anitela protiv zaraznih bolesti kao što su COVID19, male boginje, hepatitis i drugi

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

14/05/2024 > 11:29

podeli vest:

TESTIRA SE NACIONALNI IMUNITET! Velika studija u Beogradu: Evo kako da BESPLATNO proverite ANTITELA na zarazne bolesti
Foto: Tanjug printscreen


U Beogradu je danas počelo prvo nacionalno testiranje i provera vakcinalnog i imunološkog statusa građana u organizaciji Instituta Torlak.

Rukovodilac Službe za laboratorijsku dijagnostiku i rukovodilac Projekta "Procena imuniteta stanovništva” Jelena Protić rekla je za Tanjug da će testiranje, koje je potpuno besplatno, trajati do 25. maja i da se može obaviti u 14 zdravstvenih ustanova.

- Učesnici studije mogu da budu zdrave osobe svih uzrasta, sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda, bez trenutnih bolesti infektivnog porekla, koje ne primaju bilo koju vrstu imunoterapija. Informacije dobijene studijom pružile bi uvid u stanje humoralnog imuniteta, odnosno u nivo anitela protiv prethodno navedenih zaraznih bolesti - male boginje, rubeola, zauške, hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C, hepatitis D, hepatitis E i COVID19 - rekla je Protić.

Čemu služi "nacionalno testiranje"?

Naglasila je da će rezultati istraživanja biti dragoceni za procenu razvoja, ali i trenutne epidemiološke situacije na teritoriji Beograda, kao i za planiranje aktivnosti specifične i nespecifične prevencije zaraznih bolesti.

Foto: Tanjug printscreen

 

- Istraživanje će dopineti proceni seroprevalence na infekcije koje se mogu sprečiti vakcinacijom kod različitih starosnih grupa na teritoriji Beograda, zatim pribavljanju akutelnih informacija o stanju populacionog imuniteta stanovništva sa teritorije grada Beograda na infekcije sa epidemijskim potencijalom, neophodnih za predviđanje epidemiološke situacije i planiranje mera specifične i nespecifične prevencije - rekla je Protić.

Dodala je da istraživanje doprinosi i proučavanju formiranja post-infektivnog i postvakcinalnog humoralnog imuniteta za pojedine infekcije i kao oceni efikasnosti korišćenih dijagnostičkih sredstava u proučavanju uzoraka dobijenih od stanovništva Beograda.

Foto: Tanjug printscreen

 

- Studija se sprovodi uz saglasnost Ministarstva zdravlja Srbije i stručnu podršku Instituta “Paster” iz Sankt Peterburga i uključuje popunjavanje upitnika i uzimanja uzorka venske krvi. Rezultati testiranja biće dostavljeni na mejl adresu svim učesnicima - rekla je dr Protić i objasnila da je potrebno da se zainteresovani registruju na sajtu "Torlaka".

Ostavite komentar