Slobodno vreme > Zdravlje

Nezvoza, zamaranje i smanjena koncentracija! Evo šta nam sve donose TOPLOTNI VRELI dani i TROPSKE noći

Visoke temeperature posebno smetaju hroničnim bolesnicima i osetljivim osobama, preporuka da se ostane kod kuće

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Milica Tošić

10/07/2024 > 11:55

podeli vest:

Nezvoza, zamaranje i smanjena koncentracija! Evo šta nam sve donose TOPLOTNI VRELI dani i TROPSKE noći
Foto: K1info/Shutterstock


Visoke temperature koje su najavljene tokom ove nedelje mogu izazvati nervozu, zamaranje i smanjenu koncentraciju, posebno kod hroničnih bolesnika i osetljivih osoba, upozoravaju stručnjaci. 

Preporuka je da se unos više tečnosti nego uobičajeno, kao i konzumiranje laganih obroka uz boravak u klimatizovanim prostorijama. Ako ste od onih koji vole da treniraju, savet je da se trenira u ranim jutarnjim časovima, kad izloženost suncu još uvek nije opasna po zdravlje.

Potrebna je i pojačana opreznost u saobraćaju i obavezno korišćenje zaštitnog faktora. 

Najviša dnevna temperatura za danas prognozirana je za Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Negotin – 38 stepeni. Najhladnije biće na Kopaoniku – 23 stepena, a na Zlatiboru će se živa u termometru kretati do 31. podeljka.

Meteorolozi za danas prognoziraju pretežno sunčano i veoma toplo. Duvaće slab i umeren vetar, jugoistočni i istočni.

Najviša temperatura iznosiće 38 stepeni, i to u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Negotinu. Stepen manje biće u Nišu i Loznici.

Lakše će biti onima koji su na planinama. Na Zlatiboru će u hladu biti do 31 stepen, a na Kopaoniku do 23 stepena.

Zbog veoma visokih temperatura, u najvećem delu zemlje na snazi je crveni meteo-alarm što znači da su vremenske pojave takvog intenziteta da mogu biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Prognozirana je i vrlo visoka vrednost UV indeksa, što znači da se treba kloniti sunca u najtoplijem delu dana, a ako izlazite, obucite laganu odeću od prirodnih materijala i ponesite šešir. 

Tropski talas nastavlja se i u narednim danima, a maksimalna temperatura će iznositi i 40 stepeni. U urbanim sredinama očekuju se tropske noći.

 

Ostavite komentar