Slobodno vreme > Zdravlje

SAVET ZA ŽENE: Evo kako treba da se NEGUJU u poznijim godinama

Generacija „bejbi bumera“ je počela da odlazi u penziju i svima drže čas uživanja u starosti

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

07/07/2024 > 22:45

podeli vest:

SAVET ZA ŽENE: Evo kako treba da se NEGUJU u poznijim godinama
Foto: Freepick


Starost treba da bude dostojanstvena za sve. U našem kolektivnom mentalitetu i svesti je dugo bilo usađeno da stariji ljudi, pošto su na „zalasku“ svog života više ne treba da imaju sitna uživanja niti da se trude da izgledaju lepo. Danas, srećom, više nije tako. Generacija „bejbi bumera“ je počela da odlazi u penziju i svima drže čas uživanja u starosti. Čak su i pomerili granice starosti svojim načinom života i uživanjem u penziji. Oni putuju, druže se, ulažu u nekretnine na moru ili planini i žive svoj život maksimalno.

Žene ne pristaju na to da se pretvore u stereotipne babe, ne kupuju bezličnu odeću i ne žele da se odreknu dobre šminke – što je više nego pohvalno. Bez obzira na to da li su odlučile da farbaju kosu ili da budu potpuno sede, redovno posećuju frizera kako bi imale lepu i negovanu frizuru. Osim toga, žene koje vode računa o sebi imaju još par trikova koje preporučuju i ostalim pripadnicama lepšeg pola koje žele da izgledaju negovano u poznijim godinama.

Stomatološka ordinacija treba da nam bude redovna „stanica“

Da bi sačuvale lep izgled stomatološka ordinacija treba da nam bude jedna od redovnih „stanica“. Poznato je da kvalitet zuba opada sa godinama i da kod mnogih starijih ljudi dolazi do problema sa paradentozom. Srećom, danas postoje inovativne tehnike za rešavanje svih problema sa zubima. Skoro svaka stomatološka ordinacija nudi, osim usluge popravke i nege zuba, i uslugu pravljenja specijalnih proteza ili posebnih navlaka za zube ukoliko do gubitka zuba dođe.

Za one kojima nedostaje samo jedan ili dva zuba, nema potrebe da se prave takozvani mostovi, već postoji i opcija ugradnje implanta. Jeste da je ova metoda malo skuplja, ali na taj način se ne oštećuju zdravi zubi u želji da se nadomesti onaj koji nedostaje. Ukoliko ste interesent za ovu tehniku, potražite stomatološku ordinaciju koja se bavi ugradnjom implanta sačuvajte svoj lep osmeh.

Preporučuje se samo kvalitetna šminka

Da se šminka uveče pred spavanje mora skidati to i ptice na grani već znaju. Međutim, ono što se preporučuje za korišćenje ženama u zrelijim godinama je šminka koja odgovara njihovom životnom dobu. Tu se, pre svega, misli na prajmere i podloge, zatim i na tečne i kamene pudere. Šminka za zrelu kožu ima malo masniju teksturu jer joj je cilj, osim pokrivanja nedostataka i da neguje kožu. Skoro svi puderi i podloge imaju i spf koji ima zadatak da kožu zaštiti od daljeg propadanja uzrokovanih izlaganjem suncu.

Osim posebnih pudera koji ne isušuju, već neguju kožu, preporučuje se da ruževi za usne koje koriste žene u zrelim godinama imaju u sebi i balzam koji će im usne štititi od pucanja, pogotovo u zimskom periodu.

Ne zaboravite kreme sa spf – om

U periodima kada ne koristimo šminku trebalo bi da zaštitimo svoju kožu od uticaja UV zraka. Zbog toga se preporučuje redovna puotreba krema sa spf – om, čak i u zimskom periodu. Na ovaj način se, osim što se koža neguje, sprečava i njeno propadanje zbog izloženosti suncu.

I vaskularni hirurg može pomoći

Za negu lica u zrelim godinama mnogo može da nam pomogne i vaskularni hirurg . U zrelijim godinama se dešava da dođe do pucanja kapilara, kao i do pojave izražene prebojenosti određenih delova kože lica i vrata. Zbog toga treba redovno da idemo na preglede kod vaskularnog hirurga koji nam može pomoći sa ovim, ne samo estetskim, već i zdravstvenim problemom.

Osim za rešavanje problema sa kapilarima vaskularni hirurg nam može pomoći i da rešimo problem sa izraženim i bolnim venama, koje nam mogu praviti velike probleme sa kretanjem.

Za kraj preporučujemo, da osim kod pomenutih specijalista, redovnu posetu lekaru opšte prakse radi sistematskih pregleda, jer, na kraju krajeva, ništa nam ne može pomoći da izgledamo lepše i uživamo u poenziji od dobrog zdravlja.

Ostavite komentar